Der er job og vækst i landbruget

Peder Holk Nielsen tror på vækst og job i landbrugs- og fødevare-industrien.

Landbrugsproduktion skal fortsat have et godt hjem i Danmark, understreger Peder Holk Nielsen. Foto: Katrine Emilie Andersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stemningsskiftet er tydeligt.

For blot få år siden blev landbruget mest associeret med ringe dyrevelfærd og miljøsvineri. I dag har politikerne på Christiansborg fået øje på den danske landbrugs- og fødevaresektor som en vækstgenerator.

Politikerne har flyttet sig – men det har landbruget også, siger Peder Holk Nielsen.

Han fremhæver, at organisationen Landbrug & Fødevarer har gjort meget for at få landbruget re-brandet og har fået sat gang i en nødvendig dialog med de folkevalgte.

»De sidder ikke længere på hegnet og kæmper imod alt, hvad der kommer fra Christiansborg, og nu får de en politisk kvittering for, at de har valgt dialogen,« siger Peder Holk Nielsen.

Det giver ham tro på, at der vil komme endnu mere fokus på vækst og job.

Selv om danskerne jævnligt hører om problemer i dele af sektoren, må det ikke skygge for, at potentialet for vækst og arbejdspladser er til stede, mener han.

»Det er kedeligt, at Danish Crown må afskedige 800 mand, men der er muligheder for at skabe en masse nye job.«

Ifølge Novozymes’ topchef er det ikke sikkert, at vi i Danmark på langt sigt skal være det sted i verden, hvor det skal være billigst at producere flæskesteg.

Men vi kan være det sted, der udvikler de mest effektive modeller, og skabe et landbrug og en industri, der kan nyde godt af det. Forudsætningen er et tæt samspil mellem landmænd, virksomheder og universiteter.

»Det vil være svært at være konkurrencedygtige på al produktion af landbrugsprodukter. Til gengæld kan vi raffinere det, så vi har den mest bæredygtige svineproduktion, og eksportere det koncept,« siger Peder Holk Nielsen.

Han understreger, at vi skal have produktion i Danmark.

»Tidligere var der en tendens til at sige, at produktion i Danmark ikke kunne betale sig, og at det ville være bedre at satse på innovations- og udviklingsjob eller service. Den verden tror jeg ikke på. Hvis man ser på Novozymes, er vi afhængige af at have forbindelsen mellem forskning og produktion og kunderne. Hvis man udflager hele den danske produktionssektor, har man ikke det samarbejde, og så forsvinder udviklingsjobbene også. Derfor er det vigtigt at sørge for, at den mest progressive og avancerede industri- og landbrugsproduktion stadig har et rigtig godt hjem i Danmark.«