Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det kan blive en god del dyrere at tabe en kop på gulvet. I hvert fald hvis gulvet er europæisk, og koppen er »Made in China«.
EU-Kommisionen undersøger i øjeblikket prisdumping af importeret kinesisk service og køkkentøj af keramik, og med undersøgelsen følger en trussel om straftold. Og den kommer højest sandsynligt, siger Dansk Erhverv, som repræsenterer de danske importører af produkterne.
»Det er meget sjældent, at man indleder den form for undersøgelse, uden der også kommer en straftarif. Det vil naturligvis være et stort problem for mange af vores medlemmer og for forbrugerne, der kommer til at stå med regningen,« siger Kristoffer Klebak, chef for Dansk Erhvervs afdeling for EU og International Handel.
Lignende former for straftold er allerede blevet indført på kinesisk keramik til byggesektoren.
Den danske import af den kinesiske keramik løber op i 165 mio. kroner hvert år, og det svarer til 70 pct. af importen herhjemme.
Prishop
Interesseorganisationen for europæiske keramikimportører (ICE) vurderer, at den ekstra straftold minimum vil blive i omegnen af 50 pct. en sats, som vil blive pålagt indkøbsprisen, og dermed kan tallerkener og kopper ende med at blive en halv gang dyrere for de europæiske forbrugere. ICE anslår, at merudgiften for de europæiske importører vil blive på i alt 250 mio. euro.
»Det er rigtig kedeligt for forbrugerne, og det er nogle helt forkerte politiske signaler at sende i øjeblikket,« mener Kristoffer Klebak. Det handler nemlig ikke kun om dyrere keramik. I sidste ende kan tiltaget betyde, at kineserne modsat indfører ekstra told eller beskatning på import af europæiske produkter.
»Vi signalerer europæisk protektionisme med dette her, og det kommer bare til at betyde, at kineserne indfører et protektionistisk tiltag den anden vej,« siger han.
Holdningen fra Dansk Erhverv får opbakning fra flere danske eksperter på området, men I EU afviser man, at undersøgelsen skulle have noget med politik eller protektionisme at gøre. Man følger bare reglerne, siger talsmand John Clancy.
»WTO har klare regler på området, og derfor er den eneste opgave for os at reetablere en fair konkurrence på markedet,« siger han.
Designet i Europa
Dansk Erhverv påpeger også, at megen af den kinesiske keramik kan komme fra Europa, den kan nemt være designet og tegnet i EU, produceret i Kina og herefter eksporteret tilbage over grænsen til EU. De produkter vil også blive pålagt en straftold, hvis EU beslutter sig for at bruge krabasken over for de kinesiske varer.
»Vi skyder os selv i foden. Strafsystemet er ikke indrettet til at tage højde for sådan en produktionsgang, og i det tilfælde vil vi også ødelægge konkurrenceevnen for de europæiske virksomheder, som får produceret i Kina. Selvfølgelig er det ikke i orden at dumpe priserne, men udregningerne på området er vanskelige at lave, og de ender tit med at blive påvirket af politiske interesser,« mener Kristoffer Klebak.
Talsmanden for EUs handelskommisær er igen uenig.
»I sidste ende er det de europæiske producenter, som klager til os, og det reagerer vi på. Så ud fra det må der jo være en bekymring i markedet,« siger han.
I første omgang har EU indtil 15. november til at indføre straftariffen.
Fakta: Keramik for en slik
- Straftolden vil blive overvejet, når Kommissionens undersøgelse begynder. En midlertidig straftold kan blive indført senest 15. november og senest 15. maj kan en endelig told blive indført for en femårig periode.
- EU skal dokumentere, at kineserne eksporterer keramikken til en lavere pris, end hvis den skulle sælges på hjemmemarkedet.
- Den kinesiske keramik har været i EUs søgelys siden 2010, hvor en lignende undersøgelse mundede ud i straftold på op mod 70 pct. på keramikfliser.
- For at tale om dumpingpriser er det ikke nok, at det kinesiske prisniveau skyldes subsidier. EU skal også dokumentere, at europæiske producenter lider under en konkurrenceforvridende pris.
- Ifølge den kinesiske brancheorganisation for keramikindustrien udgjorde den totale eksport til EU 700 US dollar i 2011.