Der er en ny omgang græsk tragedie på lærredet

Grækenland, EU og kreditorerne er atter fastlåst i uenighed om, hvordan det trængte land skal afvikle sin gigantiske gæld. Det lugter af endnu en sommer med græsk drama.

Foto: Olivier Hoslet

Det var noget ejendommenligt over den måde, mange danskere sidste sommer uden større besvær pludselig kendte navnet på Grækenlands premierminister og navnet på det venstrefløjsparti, han stod i spidsen for.

Den nyerhervede viden hænger givetvis sammen med det faktum, at Grækenland og det sydeuropæiske lands hærgede økonomi fik væg-til-væg dækning i danske og internationale sidste sommer. Her kæmpede grækerne - anført af Alexis Tsipras og hans venstrefløjsparti Syriza - en brav kamp mod EU og de internationale kreditorer om at få forhandlet vilkårene på plads for de hjælpepakker, der skulle redde landet fra en statsbankerot.

En aftale kom som bekendt i stand i sensommeren, og alt tydede på, at processen ville køre nogenlunde smidig.

Men nu er atter kommet grus i maskineriet. Grækenland står til at skulle afdrage 3,5 milliarder euro til juli, og til den øvelse kræves der nye lån fra det internationale samfund.

Som modsvar er forventningen fra eurozonen og kreditorerne - at Grækenland fortsætter med at gennemføre de omfattende reformer, landet er blevet pålagt for at kunne nå målet om at reducere de offentlige udgifter, så man har et overskud på statsbudgettet i 2018, der lyder på 3,5 procent af landets BNP. Det er fortsat landets pensionssystem, der står over for omfattende reformer, mens skatteforhøjelser også er bragt i spil.

Søndag skal det græske parlament stemme om de nye reformer, inden eurozonens finansministre mødes mandag for at diskutere næste skridt for det sydeuropæiske land. Udsigten til flere spareøvelser falder dog ikke i god jord hos det græske folk, hvor fagforbundene fredag har indledt en tre lang generalstrejke i protest mod de forslag, der ventes vedtaget søndag.

»Det er det sidste søm i kisten,« lyder beskrivelsen fra en ledende fagforeningsboss til BBC, der skoser de græske politikere for at ville »gøre sig til« over for Bruxelles. Det er i øvrigt fjerde gang, en generalstrejke finder sted siden efteråret.

Utilfredsheden med yderligere reformer er grækerne imidlertid ikke alene med. Hele situationen er nemlig blevet temmelig grumset af, at Den Internationale Valutafond (IMF) i utvetydige vendinger advarer eurolandene mod at trække flere besparelser ned over hovedet på grækerne.

Financial Times har fået fingrene i et brev afsendt af IMF-chef Christine Legarde til de 19 eurolandes finansministre, hvor hun opfordrer til at påbegynde forhandlinger om en delvis gældseftergivelse, såfremt IMF fortsat skal være del af programmet.

»Såfremt IMF skal støtte Grækenland på ny, er det afgørende, at hjælpepakken fra Grækenlandsk europæiske partnere er bygget på skattemål, der er realistiske ved at være understøttet af troværdige foranstaltninger til at nå dem,« skriver Lagarde i brevet. I samme fastslår Lagarde og IMF, at målet om et budgetoverskud på 3,5 procent af BNP i 2018 er »urealistisk« og af samme bør reduceres »drastisk«.

Græsk økonomi har takket være de mange reformer nået et niveau, hvor skatteindtægterne er i balance med de offentlige udgifter, og det store spørgsmål er nu, hvor stort et budgetoverskud Grækenland forventeligt kan præstere i 2018. IMF opfordrer til et niveau omkring 1,5 procent af BNP.

Indholdet af brevet står samtidig i skærende kontrast til det fremherskende billede af IMF blandt grækerne, der længe har udpeget organisationen som en af hovedskurkene bag den skrappe kur, Grækenland er blevet sat på.

»Det er nødvendigt med en afklaring af de ubegrundede beskyldninger om, at IMF skulle være ufleksible, og at vi skulle kræve nye finansielle foranstaltninger, der forsinker forhandlingerne og den stærkt påkrævede udbetaling af nye lånepakker  « skriver Lagarde i sit brev.

Med IMFs melding er presset øget på eurozonens finansministre forud for mødet mandag. Situationen bliver yderligere kompliceret af, at man fra europæisk hold er meget lidt interesseret i, at forhandlingerne med Grækenland risikerer at løbe frem til juni, hvor alle kræfter er dedikeret til Storbritanniens EU-afstemning, ligesom en ny græsk gældsdebat kan blive en appelsin i turbanen på de britiske EU-skeptikere.

I så fald skal parterne nå til enighed i løbet af den kommende uge, ellers ventes det, at EU vil udskyde forhandlingerne til efter afstemningen i Storbritannien - 23. juni, hvorved man kommer meget tæt på betalingsfristen for Grækenland, skriver Financial Times. Det vil betyde nok en runde drastiske sidste-minut forhandlinger i Bruxelles mage til dem, der fandt sted sidste sommer. Med andre ord kunne noget tyde på, at danskerne og øvrige EU-borgere kan forberede sig på endnu en sommer med græsk drama på lærredet.