Departementschef møder vrede medarbejdere

Miljøministeriets departementschef Leo Larsen har efter flere dages ulmende uro blandt de ansatte givet tilsagn om at stille op til et møde med en kreds af tillidsfolk i ministeriet.

Læs mere
Fold sammen
Mødet, der skal handle om regeringens planlagte milliardbesparelser på Miljøministeriets område, er fastsat til fredag den 25. januar. Men det er for tæt på fremlæggelsen af finanslovforslaget den 29. januar, mener tillidsrepræsentanterne.

Torkil Groving, som repræsenterer medlemmerne af DJØF (Danmarks Jurist- & Økonomforbund) i Miljøstyrelsen, siger, at man nu arbejder på at få mødet fremskyndet.

- Det er helt uholdbart med den uvished, folk har gået i så længe, siger han.

Det var en artikel i dagbladet Børsen om regeringens spareplaner, som torsdag fik vreden og frustrationerne blandt Miljøministeriets ansatte til at bryde ud i lys lue. Det fremgår, at ministeriets budget svinder ind til under det halve, og at der skal spares 220 mio. kroner på lønsummen i 2002.

Repræsentanter for de 6000 DJØFere i hele centraladministrationen var torsdag samlet til møde om de forestående nedskæringer.

Regeringen vil spare i alt syv milliarder kroner på finanslov 2002.

- Folk var oprørte over alt hemmelighedskræmmeriet og den dårlige information om regeringens spareplaner. De ansatte er holdt hen med rygter og usikkerhed i mere end en måned. Det er elendig personalepolitik og totalt umoderne. I de private virksomheder kan man godt finde ud af at lave maksimal inddragelse af medarbejderne på et langt tidligere tidspunkt, siger Søren Burcharth, formand for Overenskomstforeningen i DJØF.

Efter mødet torsdag blev tillidsfolkene sendt hjem med besked om at »presse deres mundkurvsramte ledelser til at ryste op med nogle oplysninger«, oplyser Søren Burcharth.

Han håber, at gennembruddet i forhold til Miljøministeriets ledelse nu vil brede sig til andre ministerier.

- Vi kan ikke vente, til finansloven bliver offentliggjort.

Det passer sig ikke for en ansvarlig regering at være leder og arbejdsgiver for 180.000 statsansatte på den måde, siger DJØF-formanden.

Han finder det paradoksalt, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) slår til lyd for mere åbenhed i politik og samtidig holder medarbejderne i fuldstændig uvidenhed om deres fremtid.

- Jeg tager ikke stilling til, om det er rimeligt eller ej at reducere. Men jeg forudsætter, at det foregår på en ordentlig måde. Vi har finansminister Thor Pedersens (V) ord for, at dette skal foregå ordentligt. Det har han selv bedyret over for blandt andre formanden for Akademikernes Centralorganisation, siger Søren Burcharth.

På tirsdag skal DJØF sammen med Magisterforeningen og ingeniørerne i IDA til møde med Finansministeriet. Her vil de faglige organisationer spørge finansministeren, hvordan man har tænkt sig at inddrage medarbejderne i besparelsesprocessen - og hvad man vil stille op med de fyringstruede.

- Vi forsøger nu at arbejde på centralt plan, når man ikke kan komme igennem lokalt, siger Søren Burcharth.

Ritzau