Den ukuelige iværksætter

Rollemodel. Iværksætteren Brian Nielsson så rigtigt, da han satsede alt på mobile løsninger til erhvervslivet. Men succesen lod vente på sig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Historien om Brian Nielsson og hans virksomhed Handstep handler om at tackle modstand og tro på succes, selv om alle tegn på fremgang virker uden for rækkevidde.

Brian Nielsson havde ellers vænnet sig til smagen af succes i en ung alder.

I sin ungdom førte Brian Nielssons evner til at ro kajak ham til deltagelse i tre verdensmesterskaber. Som enogtyveårig startede han sin første virksomhed, og allerede i løbet af det første år havde han tjent en million.

Men succesen fulgte ikke med ham, da han i 1999 faldt over en pda. Han så sit snit til at komme ind på et nyt blomstrende forretningsområde på trods af, at han bestemt ikke var på hjemmebane, når det gjaldt it. Hans erfaring begrænsede sig til reklame- og marketingbranchen, men med en sportsmands ukuelige vinderinstinkt og en iværksætters skabertrang stiftede han softwareselskabet Handstep.

- Jeg så her en oplagt mulighed for at gøre en hel masse ting nemmere for folk ved hjælp af pda’en, forklarer Brian Nielsson.

Visionen var at fremme erhvervslivets mobilitet ved at udvikle software til de håndholdte computere.

Det tegnede da også lyst i begyndelsen. Interessen for ny teknologi var stor og investeringerne sad løst i slutningen af 1990’erne.

Alt stod stilleMen så knækkede filmen. It-boblen bristede, og terrorangrebet 11. september 2001 satte al forretning på stand by og med et trylleslag ville ingen røre ved it-virksomheder og software. Branchen blev ramt af den ene store konkurs efter den anden. Alt stod stille.

Smagen af succes var forsvundet, og fem års træden vande ventede forude.

- Jeg havde startet en virksomhed som 21-årig, og dengang vidste jeg absolut ingenting, men fik succes. Nu skulle jeg i gang igen og havde en masse erfaring, men alligevel blev det meget vanskeligere, end jeg nogensinde havde drømt om, siger Brian Nielsson.

Virksomheden tjente ikke penge i fem stive år. Brian Nielsson forsøgte at holde omkostningerne nede på et minimum, hvorfor han i pe- rioder måtte springe lønnen over. Medarbejdere, der havde været med fra begyndelsen, faldt fra undervejs.

- Det var da en hård periode at komme igennem. Det, der holdt humøret oppe, var faktisk mit hus, for jeg havde netop købt det, og det skulle renoveres. Her var det en utrolig dejlig fornemmelse at spore fremgang, hver gang jeg lagde en sten, til forskel for virksomheden, hvor det altid var et skridt frem og to tilbage, forklarer han.

Holde fokusSelv om der var perioder, hvor den tidligere kajakroer og nuværende iværksætter så sig selv i spejlet og over-vejede, om det nu også var prisen værd at holde maskinen kørende, var han gennemgående stadig sikker på, at de håndholdte computere ville gå en glorværdig fremtid i møde.

- Når man i mange år har trænet hver eneste dag og har ligget og brudt is op for at komme ud og træne, så har man en evne til at holde fokus rettet mod målet, selv om målet kan virke langt væk, forklarer han.

Brian Nielsson er bror til den tidligere kanoroer Arne Nielsson, der har skabt en karriere på at formidle de mentale elementer fra sportens verden til erhvervslivet. Det er aspekter, som Brian Nielsson ligeledes har taget med sig fra sin aktive sportskarriere.

- Jeg brugte megen visualisering, som går ud på, at jeg ser mig selv vinde. Jeg forestiller mig, hvad der vil ske i løbet af en forhandling eller et møde. Her får jeg et meget klart billede af, hvad det kræver at nå mit mål. Man indstiller hele kroppen til at få succes, forklarer han.

Gradvis bedringGennembruddet for Handstep kom ikke fra den ene dag til den anden, men der-imod gradvist. I 2003 investerede JMI Invest i virksomheden både i form af kapital og kompetencer, da Asger Jensby satte sig i bestyrelsen. Det gav arbejdsro. Samtidig begyndte de danske it-chefer at vågne fra den investeringsdvale de havde befundet sig i siden it-boblens brist.

Det private marked med de store koncerner begyndte at se mulighederne i pda’en og det samme gjorde det offentlige, hvor de mobile løsninger særligt brød igennem hos hjemmeplejen.

Alle disse strømninger betød, at Handstep i 2004 kunne fremvise sit første positive årsresultat.

Året efter valgte Brian Nielsson paradoksalt nok at trække sig som direktør og ansætte en ny.

- Virksomheden oplevede vækst og mængden af administration og ledelse blev større. Det var ikke dér, jeg var bedst. Jeg ville frigøres til udvikling og salg, forklarer Brian Nielsson.

Hyr de rigtigeHan påstår selv, at han lever efter devisen, gør det, du er bedst til. Derfor har han de seneste år gjort en større rekrutteringsindsats for at tiltrække de rigtige mennesker. Det har givet pote, når man lader blikket hvile på listen over bestyrelsesmedlemmer. Handstep har i løbet af de seneste år rekrutteret en stjernespækket bestyrelse, som tæller tidligere Oracle-chef Peter Perregaard, ehandelseksperten Martin Thorborg og en af Danmarks førende erhvervsadvokater, Michael Vinther.

- Det ligger dybt i mig. Jeg vil have de bedste folk omkring mig. Det er vigtigt at kende sine egne begrænsninger samtidig med, at det er vigtigt at lære fra de bedste, siger han.

Starter forfraSammen med partnere servicerer Handstep i dag godt en tredjedel af omsorgsmarkedet i Danmark, og senest er 13.000 medarbejdere i Post Danmark blevet mobile med hjælp fra Handstep. I 2006 omsatte selskabet for 25 mio. kr. og har i dag 35 ansatte.

Brian Nielsson har rettet fokus på udvikling af nye produkter samt ekspansionen til England. Tidligere på året pakkede han hele familien sammen og flyttede til Henley. En lille eksklusiv landsby ved Themsens bred godt 50 km vest for London. Det er herfra, at England skal erobres.

- Det er næsten lige som at starte forfra igen. Jeg skal til at bruge de ting, jeg føler, at jeg er bedst til, bare på et bedre grundlag, siger han.