Den tyske erhvervstillid lidt bedre end ventet

Den tyske erhvervstillid udviklede sig lidt bedre end ventet i januar, da Ifo-indekset steg til 110,6 fra 109,5 måneden før.

Foto: LISI NIESNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vurderingen af det nuværende forretningsklima i Tyskland er nu på det højeste niveau siden juni 2012, og forventningerne til den fremtidige forretningsklima har ikke være mere optimistiske i tre år.

- Den tyske økonomi har fået en lovende start på det nye år, lyder det da også fra Hans-Werner Sinn, der er direktør for Ifo-instituttet, som står bag tillidsindikatoren, i en pressemeddelelse, hvori han noterer fortsat forbedring i fremstillingsindustrien, som har fået et betydeligt mere optimistisk syn på fremtiden.

Det er ifølge Hans-Werner Sinn blandt andet højere forventninger til eksporten, der trækker det mere optimistiske syn på fremtiden blandt industrivirksomhederne, som dog også oplever forbedringer lige nu.

Indekset for forretningsklimaet i engrossektoren steg betydeligt. Respondenterne var klart mere tilfredse med deres nuværende forretningssituation, og synet på fremtidsudsigterne har ikke været bedre i to år.

- I detailhandlen faldt indekset derimod svagt primært som følge af en nedadgående revision i vurderingen af den nuværende situation. Detailsektoren så dog i en vis udstrækning mere optimistisk på den fremtidige udvikling, forklarer Hans-Werner Sinn.

I byggeriet steg det samlede indeks også en anelse. Mens vurderingen af den nuværende situation var lidt svagere end i december, blev forventningerne til fremtiden løftet gevaldigt, fortæller instituttets chef.

Der var ifølge Bloomberg News ventet en stigning til 110,0 i det samlede indeks, der dermed overraskede positivt. Respondenternes vurdering af den nuværende økonomiske situation og fremtiden var begge bedre end ventet. Stigningen i forventningsindekset til 108,9 fra 107,4 var også større end konsensus om 108,0, mens indekset for den nuværende situation matchede konsensus. Det steg til 112,4 fra 111,6.

Sammenholdt med de tidligere offentliggjorte tillidsindikatorer ZEW og PMI fra Tyskland, håber Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen, på, at tysk økonomi kan trække Europas økonomi med op i tempo.

- På grund af Tysklands historiske rolle som Europas vækstlokomotiv kan det være med til at trække resten af Europa og i særdeleshed dansk økonomi op i tempo, skriver Helge J. Pedersen.

Selvom Tysklands betydning for den danske eksport er aftaget noget over de seneste år, tegner landet sig stadig som aftager af ca. 15 pct. af de danske varer, som sælges i udlandet, og det gør Tyskland til Danmarks vigtigste handelspartner. Derfor er det ifølge Nordea afgørende for eksportudsigterne, at vores "store nabo mod syd" får trimmet de økonomiske muskler.

- Udviklingen i IFO indikatoren er altså blot det seneste skud på stammen af nøgletal, som understreger, at Tyskland for alvor er ved at komme tilbage i topform. Det lover godt for udviklingen i 2014, hvor vi venter en samlet økonomisk vækst i Tyskland på 1,6 pct., skriver Helge J. Pedersen blandt andet.

/ritzau/FINANS