Den tyske børschef bejler til sin London-mage

Carsten Kengeter har ledet Deutsche Börse i under et år men tøver ikke med at forsøge, hvad den tyske børskoncern to gange før har fejlet i: At gå sammen med London-børsen LSE.

Chefen for den tysk-britiske børsfusion Carsten Kengeter maner frygten for at afgive magt til London i jorden. »Frankfurt-­børsen ligger os alle på sinde,« lover han. Foto: Alexander Heinl /EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carsten Kengeter bor i London. Og da det er rart med kort til arbejde, kunne man fristes til at spørge, om det er en del af årsagen til, at han så gerne vil have den tyske børs lagt sammen med børsen i London.

Den slags tanker gør man sig – ifølge tyske medier – i Tysklands store finanscenter i Frankfurt, hvor en gammel frygt for at tabe terræn igen er dukket op, efter at Kengeter, den relativt nye chef for Deutsche Börse, har genoplivet en lige så gammel drøm om at overtage London-børsen LSE.

Planen vil indebære, at hovedsædet deles mellem Frankfurt og London. Og Kengeter selv er ­udpeget til at lede den tysk-britiske børs. Men frygter man en større forrykkelse til London – om briterne bliver i EU eller ej – »så kender man mig ikke«, fastslog Carsten Kengeter forleden, da han blev forelagt tesen om den korte arbejdsvej.

Den tyske børschef er kendt som en målbevidst herre. Og han er ikke i tvivl om, at børsfusionen er vejen frem, hvis Deutsche Börse skal stå sig i den internationale konkurrence og undgå selv at blive overtaget. Specielt efter at et andet fusionsforsøg, med New York-børsen NYSE, også slog fejl i 2012.

»For ti år siden var vi nummer ét i verden. Nu er vi nummer fire, og ved udgangen af året vil vi være nummer seks, hvis ikke vi passer på,« konstaterede han, da fusionsplanerne kom frem.

Skepsis

Carsten Kengeter overtog ledelsen i juni 2015 og var ikke længe om at stramme de finansielle mål, erklære at børsen skulle være mere innovativ og kundeorienteret – og minde om, at den tyske børs­koncern i dag er en temmelig international forestilling, der laver meget andet end blot handel med aktier.

»Hos Deutsche Börse er det efterhånden kun navnet, der er tysk,« som også hans forgænger, Reto Francioni, engang udtalte.

Men Carsten Kengeter har meget at bevise. Da han fik jobbet, studsede tyske kritikere over hans mange års erfaring fra internationale investeringsbanker – britiske Barclays, amerikanske Goldman Sachs og schweiziske UBS. Det miskrediterede ham i nogles øjne efter finanskrisen, som især bragte denne type banker i søgelyset. ­Specielt UBS, hvor Kengeter arbejdede i fem år, mens banken var ramt af skandaler om uautoriseret handel og rentemanipulation.

Hos Deutsche Börse lægger man dog vægt på hans store internationale erfaring og indsigt i de mere snørklede dele af finansmarkederne. Som snart 49-årig indvarsler han også et generationsskifte i børsgruppen, hvor flere medlemmer af topledelsen er over 60 år.

Og det synes ikke at bekymre Carsten Kengeter, at han har en vis skepsis at overvinde. Frankfurt-børsen »ligger os alle på hjertet«, bedyrede han forleden over for den tyske presse.

»Tro mig, fusionen vil, sådan som vi har tænkt den, styrke og ikke skade Frankfurt.