Den tredje vej - nu også i erhvervslivet

Etisk dilemma Skal virksomheder tjene penge eller opføre sig ordentligt? Helst begge dele, tak - for det ene behøver ikke at udelukke det andet.

Den tredje vej - nu også i erhvervslivet - 1
Morgan Spurlocks film "Supersize me" har sat fokus på virksomheders sociale ansvar.<br>Foto: Thomas Nielsen
Læs mere
Fold sammen
Når erhvervslivet gøres til genstand for romaner, teaterstykker eller film, er det ofte de etiske dilemmaer, der behandles. Bernhard Shaws »Major Barbara« handler om den idealistiske frelserpige, der gør op med sin kyniske våbenfabrikant-far - et tema, som i forskellige forklædninger går igen, og som til syvende og sidst stiller spørgsmålet: Skal erhvervslivet stå til direkte etisk regnskab, eller er virksomheder primært sat på jorden for at give overskud, og først gennem sikring af arbejdspladser og et overskud, der kan komme velgørende institutioner til gode?

Spørgsmålet er ikke blevet mindre aktuelt nu, da virksomheder aktivt tager del i diskussionen om deres sociale og etiske ansvar. Og de bliver stillet til regnskab, senest i dokumentarfilmen »Supersize me« om hvad der sker, når et menneske i en måned udelukkende lever af mad fra McDonald's. En anden er dokumentarfilmen »The Corporation«, som er lavet efter Joel Bakans bog af samme navn.

Ville være psykopat
Mallen Baker, der er redaktør af det elektroniske nyhedsbrev Business Respect, hilste for nylig »The Corporation« velkommen som en film, der stiller nogle oprigtige og fundamentale spørgsmål angående corporate social responsibility (CSR) uden den sædvanlige dæmonisering af forretningsverdenen.

Filmens hovedpointe er, at kravene til en virksomhed om at maksimere udbyttet for aktionærerne er så stort, at selv om de personer, der står i spidsen for virksomheden, er retskafne mennesker, vil de uundgåeligt og altid være tvunget til at sætte virksomhedens interesser over samfundets, skriver Baker.

»Hvis en virksomhed var et menneske, ville det være psykopat. Den lyver, stjæler, slår sågar ihjel uden at blinke, hvis det er i aktionærernes interesse,« skriver hun.

Hun peger dog på en tredje vej, der nu også er nået til erhvervslivet. Det er ikke et spørgsmål om, at enten tjener man penge, eller også er man ansvarlig. Begge dele kan godt lade sig gøre. Hun peger på John Browne, der optræder i filmen og som leder af BP har formået at gøre begge dele, fordi det gav forretningsmæssig mening at vise social ansvarlighed. Dog - når valget opstår, vinder indtjeningen over andre hensyn.Læs hele Mallen Bakers artikel på www.ethicalcorp.com.