Den store oprydning efter OW Bunker

OW Bunkers spektakulære kollaps bliver en af advokatbranchens største oprydningsopgaver til dato. Mindst ti danske advokatfirmaer er allerede hyret af kreditorer, investorer og af dem, der måske skal forsvare sig.

Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Fredag aften den 7. november, da OW Bunker var erklæret konkurs, kørte en sølvgrå Audi fra skifteretten i Aalborg til OW Bunkers domicil i Nørresundby lige på den anden side af Limfjorden. En køretur på under fem minutter. Bag rattet sad advokat og partner i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, John Sommer Schmidt. Kort forinden var han blevet udpeget som kurator i konkursboet OW Bunker. Nu skulle han ud og lukke virksomheden. Den første opgave for en kurator, men langt fra den eneste advokatopgave efter oliehandelsvirkomhedens undergang.

John Sommer Schmidt er en af mange advokater, som OW Bunkers kollaps vil give arbejde i mange år. OW Bunker-sagen bliver en af de største oprydningssager for advokatbranchen nogen sinde. For sjældent har så mange investorer og kreditorer følt sig så grundigt taget ved næsen og tabt så store beløb på så kort tid. Det spektakulære kollaps efter en højprofileret børsnotering skriger på undersøgelser, afklaring, oprydning og erstatning. På en form for retfærdighed. Alle skal bruge en advokat – også dem, der formentlig snart skal forsvare sig.

Det har åbnet et gyldent marked for advokatbranchen. Eksperter fra mindst ti advokatfirmaer i Danmark er allerede hyret af kreditorer, investorer eller den tidligere OW Bunker-ledelse. Og også i udlandet har OW Bunkers kollaps givet arbejde til masser af konkursspecialister. De advokatfirmaer, der har positioneret sig til de mest attraktive opgaver, vil formentlig kunne sende fakturaer i millionklassen, når alle timer en gang er talt op.

Blandt de attraktive opgaver er konkursboet efter OW Bunker. Det er et af de største boer nogen sinde. I samme liga som boerne efter entreprenørkoncernen Pihl & Søn, Amagerbanken og Roskilde Bank. Så for John Sommer Schmidt og hans medkurator, Pernille Bigaard fra Plesner, vil der være arbejde til mange år.

Kollaps

Der var stadig lys i vinduerne i OW Bunkers hovedsæde på Stigsborgvej den fredag aften, da John Sommer Schmidt kørte ind på parkeringspladsen. Mange medarbejdere var blevet hængende, selv om klokken havde passeret 20, og weekenden bankede på døren. De ventede på nyt om udsigterne for deres arbejdsplads. OW Bunker hang i en tynd tråd efter to højdramatiske døgn, hvor oliehandelsvirksomheden havde chokeret alle med dårlige nyheder om tab på 900 mio. kr., bedrageri for 750 mio. kr. og måske en tabt egenkapital.

De OW Bunker-ansatte havde endnu ikke fordøjet disse nyheder, da John Sommer Schmidt kom med en endnu dårligere nyhed. OW Bunker var gået konkurs. En succesrig virksomhed havde på rekordtid udviklet sig til en af de største og mest omfattende skandaler i dansk erhvervsliv.

Som kurator var John Sommer Schmidts opgave at overbringe de ansatte nyheden om konkursen og sende dem hjem. I princippet en almindelig dag på kontoret for den erfarne 41-årige insolvensadvokat. Og så alligevel ikke.

»Det er aldrig sjovt, og det her var bestemt ikke en standardsag. Folk var chokerede. De troede, de arbejdede i en solid og stærk virksomhed, og forstod ikke, hvad der var sket på bare to dage. Vi andre forstod det næsten heller ikke,« siger John Sommer Schmidt.

Selv var han blevet involveret i OW Bunkers livstruende problemer to dage tidligere. Onsdag ved middagstid blev han ringet op af den hollandske storbank ING, som kontaktede ham på vegne af de 13 internationale storbanker, som havde ydet OW Bunker lån.

Kreditorbankerne søgte John Sommer Schmidts hjælp til at finde en løsning på OW Bunkers livstruende situation, som omverdenen endnu intet kendte til, men som kreditorbankerne selvsagt havde førstehåndsviden om.

At de lige ringede til John Sommer ­Schmidt, var selvfølgelig ikke tilfældigt. Dels har John Sommer Schmidt og advokatfirmaet Gorrissen Federspiel stor erfaring med grænseoverskridende konkurser. Dels har advokatfirmaet internationale bank- og finansspecialister, som i ugerne forinden havde bistået storbanken ING i forhandlinger med OW Bunkers ledelse. ING står i spidsen for det banksyndikat af 13 banker, som har lånt OW Bunker penge.

Redningsforsøg

Efter onsdagens opringning sad John Sommer Schmidt i telefonmøder med OW Bunkers ejere, ledelse og bankforbindelser til ud på de små timer. Men syndikatbankerne og OW Bunker kunne ikke enes om en aftale. Og så var der kun ét at gøre.

Torsdag morgen kørte John Sommer Schmidt til skifteretten i Aalborg og indgav rekonstruktionsbegæring. Sammen med advokat Søren Aamann Jensen fra advokatfirmaet Kromann Reumert var John Sommer Schmidt nu såkaldt rekonstruktør. Formålet med en rekonstruktion er at undersøge, om en insolvent virksomhed kan overleve i en eller anden form.

Torsdag og fredag arbejdede advokaterne stort set i døgndrift i OW Bunkers hovedsæde. Men forsøget på rekonstruktion blev kort, for en handelsvirksomhed som OW Bunker smuldrer væk, så snart kunder og leverandører får mistanke om problemer.

»Det er ligesom en flydende tankstation, og hvis en kunde er i tvivl, om deres bunkerleverandør kommer op på siden af kundens containerskib ude i det Indiske Ocean, vælger de ganske enkelt en anden leverandør af brændstof. Derfor blev rekonstruktionsforsøget så kort. Forretningen eksisterede simpelthen ikke mere,« siger John Sommer Schmidt.

Derfor besluttede OW Bunkers ledelse fredag ved 16-tiden at indgive konkursbegæring. Kl 19 kunne John Sommer Schmidt køre ind til skifteretten i Aalborg med konkursbegæringen, og klokken 19.15 var konkursen afsagt. OW Bunker var historie.

Kreditorbankerne valgte John Sommer Schmidt som den ene kurator, mens de øvrige finansielle kreditorer valgte advokat Pernille Bigaard fra advokatfirmaet Plesner som den anden kurator.

Drømmeholdet der sænkede OW Bunker

Det var de bedst tænkelige folk, der blev håndplukket til at lede OW Bunker som børsnoteret virksomhed. Et decideret »Dream Team« blev de kaldt.

Læs fortællingen om hvordan det alligevel gik grueligt galt for dem

X

Advokatspillet i gang

Fredag aften var der sat navn på kuratorerne og dermed på en af de attraktive opgaver i kølvandet på OW Bunkers kollaps. Men allerede onsdag, da OW Bunker udsendte meddelelsen om tab på 900 mio. kroner og bedrageri for 750 mio. kroner, begyndte et spil om andre mulige advokatopgaver.

»Når der sker noget pludseligt som med OW Bunker, går der noget i gang rigtigt mange steder. Advokatfirmaerne forsøger at positionere sig i forhold til de opgaver, de tror, kan komme. Og da gælder det om ikke at løbe med den første og den bedste. Det var vi nok mere tilbøjelige til tidligere, men i dag orienterer vi os lidt om, hvad der ligger bedst for os. Det handler kort sagt om, hvem man helst vil være gode venner med, eller hvem man nødigst vil være uvenner med,« fortæller en københavnsk advokat om de kommercielle og strategiske overvejelser, alle gør sig i branchen.

Vælger man som advokatfirma den forkerte side, kan det koste kunder eller potentielle kunder.

»Man foretager et valg. Du kan eksempelvis ikke hver anden gang stævne et revisorfirma for påståede ansvarspådragende handlinger og så forvente at blive hyret til opgaver af revisionsbranchen,« siger advokaten.

Advokatfirmaet Bech-Bruun gjorde sig også overvejelser i relation til OW Bunker-sagen, hvor advokatfirmaet nu bistår store danske og europæiske banker, men også mange rederier og såkaldte P&I-klubber. Det er søforsikringsselskaber, hvor rederier selvforsikrer sig i grupper.

»Vi kunne muligvis godt have meldt os ind i kuratellet og måske have fået et større salær, men vi kunne også risikere at skulle sagsøge nogle af vores gode klienter. Vi så i stedet en kommerciel mulighed for at repræsentere rederier. Det er et strategisk valg, vi har taget, fordi vi mener, at det kan give os nogle klientrelationer, så vi kan udbygge vores sø- og transportafdeling. Vi tror, at det på langt sigt giver os en bedre forretning, end vi umiddelbart kunne få på kort sigt,« siger managing partner, Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg, Bech-Bruun.

Kurator: John Sommer Schmidt fra Gorrissen Federspiel er kurator i OW Bunkers komplekse konkursbo. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Aften, nat og weekend

Den fredag aften, da John Sommer ­Schmidt som sin første kuratoropgave havde sendt medarbejderne hjem fra OW Bunker, havde han næsten ikke sovet i tre døgn, men allerede lørdag morgen sad han igen på sit kontor i Aarhus i telefonmøde med Pernille Bigaard fra Plesner for at sætte hende ind i sagen.   Resten af lørdagen brugte de to kuratorer på at lægge en plan for det videre arbejde, men de fik også fat i nøglemedarbejdere, som kunne møde på arbejde søndag. OW Bunkers topchef, Jim Pedersen, hjalp med at udpege de vigtigste medarbejdere og var selv blandt de nøglemedarbejdere, der bistod kuratorerne de efterfølgende dage.

Søndag morgen kørte kuratorerne til OW Bunkers hovedsæde, hvor de med hjælp fra nøglemedarbejderne fik overblik over vigtige aktiver som olielagre, skibe, kontrakter og debitorer.

»Vi skulle være bedst muligt klædt på, til alt åbnede mandag morgen, og spilde mindst mulig tid. Det handlede om at få sikret aktiverne,« siger John Sommer Schmidt.

Også de elektroniske data skulle sikres. Kuratorerne fik i løbet af weekenden hyret IT-specialister fra revisions- og rådgivningsfirmaet EYs såkaldte forensic-afdeling. De stillede i Aalborg mandag morgen og lavede en såkaldt spejling af hele OW Bunkers datasystem, så konkursboet havde en komplet kopi af alle elektroniske data i koncernen.

Regnskabsspecialister fra EY fik ved samme lejlighed til opgave at granske OW Bunkers regnskaber og lave pengestrømsanalyser og såkaldte mellemregningsopgørelser. Et arbejde, der stadig foregår og skal sikre, at konkursboet får forfulgt alle de krav, der er, men også får det fornødne overblik over OW Bunkers regnskaber og økonomi.

Den intense fase overstået

Fra konkursen 7. november og frem til jul havde John Sommer Schmidt sin daglige gang i OW Bunkers hovedsæde i Aalborg, men op mod 20-25 mand fra Gorrissen Federspiel og Plesner var involveret i den første intense fase af konkursbehandlingen frem til jul.

Efterhånden som kuratellet fik styr på virksomheden og dens aktiver, er behovet for mandskab reduceret til nu i alt omkring ti medarbejdere fra de to advokatfirmaer. De arbejder blandt andet med at realisere OW Bunkers aktiver – alt fra olielagre, skibe og debitorer til kunstværker og designermøbler. John Sommer Schmidt kan nu nøjes med at køre til Aalborg en gang eller to om ugen.

Men kuratorernes advokatkolleger er ikke de eneste, der arbejder i OW Bunker-hovedsædet med at rydde op efter gigantens kollaps. I bygningen sidder også 12 tidligere OW Bunker-ansatte og et skræddersyet team af konsulenter fra revisions- og rådgivningsfirmaet PwCs kontorer i London og København. PwC-konsulenterne fra London er eksperter i grænseoverskridende konkurser og var eksempelvis med i oprydningen efter Lehman Brothers’ krak i 2008. PwC-konsulenterne arbejder ikke for boet, men derimod for de banker, der har pant i fordringer i OW Bunker-koncernen. De 12 OW Bunker-ansatte hjælper både boet og PwC med at inddrive penge.

Også uden for landets grænser er en mindre hær af konkursspecialister beskæftiget med oprydningen efter OW Bunkers kollaps. OW Bunker havde datterselskaber i mere end 30 lande, og de er stort set alle gået konkurs, fordi de var finansieret af moderselskabet i Danmark. I alle disse selskaber er der nu ved at blive sat kuratorer ind, som – afhængigt af de forskellige landes traditioner – kan være advokater, revisorer eller lignende specialister.

Også to store London-advokatfirmaer er blevet hyret til at bistå sagens parter med oprydningen. Banksyndikatet med ING i spidsen, som valgte John Sommer Schmidt som kurator i det danske konkursbo, har hyret advokatfirmaet Allen & Overy for at være dækket af på alle øvrige fronter. Det danske konkursbo har på sin side engageret det britiske advokatkontor Clifford Chance til at bistå sig med de oliekontrakter, som OW Bunker indgik, da mange af kontrakterne er underlagt engelsk ret.

Erstatningssager på vej

Formentlig vil der også komme et større antal erstatningssager i kølvandet på OW Bunkers forlis. Opgaver, som også vil være attraktive opgaver set med advokatbranchens øjne.

Blandt de kommende erstatningssager er det ikke usandsynligt, at konkursboet vil rejse krav om erstatning. Den opgave ligger i hænderne på advokat Søren Halling-Overgaard, som er tilknyttet boet som ad hoc-kurator. Han er ekspert i erstatningsret og undersøger alle ansvarsspørgsmål i relation til OW Bunkers kollaps.

Men også OW Bunkers aktionærer varmer op til erstatningssager. Ni store danske pensionskasser, heriblandt ATP og PFA, har hyret advokatfirmaerne Accura og Bruun & Hjejle til at undersøge, om der er basis for at søge erstatning. Fokus er på børsnoteringen og forløbet op til konkursen.

Tilsvarende har udenlandske investorer angiveligt hyret advokatfirmaet Lett til at sagsøge OW Bunkers ledelse, kapitalfonden Altor, OW Bunkers revisor Deloitte samt de pensionskasser, der som investorer i Altor har tjent på børsnoteringen.

Hvor mange advokater og andre konkurseksperter, der de kommende år i kortere eller længere tid vil være beskæftiget med oprydningen efter OW Bunkers kollaps, er umuligt at gisne om, men bare siden konkursen for knap fire måneder siden har mindst 80 konkurseksperter i ind- og udland haft OW Bunker-sagen forbi deres skrivebord.

For John Sommer Schmidt er OW Bunker-sagen først lige begyndt, og da det ikke er usandsynligt, at der kommer sager om erstatningsansvar, kan bobehandlingen trække ud i helt op til ti år. John Sommer Schmidt håber dog, at det kan gøres på kortere tid. Men der kan også gå længere tid. På hans skrivebord ligger et andet konkursbo, Memory Card Technology, som gik konkurs for 15 år siden, men som på grund af erstatnings- og ankesager endnu ikke er afsluttet.