Den spanske Joakim von And blev verdens rigeste i to dage

Han er verdens rigeste mand, eller rettere det var han i to dage i sidste uge, før Bill Gates overhalede ham igen. Amancio Ortega er fyldt 80 år men er ikke klar til at lade sig pensionere endnu.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: TORRECILLA

Når du bladrer igennem tøjet i Zara-butikkerne, er det ikke sikkert, at du er klar over, at en nordspansk bedstefar har været med til at udvælge, hvad der skal hænge på rækkerne. For selvom Amancio Ortega gik på pension for fem år siden, tager han hver dag de ti kilometer fra hans hus i La Coruna til Inditex's hovedkvarterer, hvor han lancerede Zara-brandet i sin tid. Og når han sætter sig ned med Zaras design team, lytter de til hans ideer og input - han har jo trods alt 60 års erfaring i retail- og manufaktur-branchen.

En erfaring og en ihærdighed, der efter en aktieemission, gjorde hans formue til verdens største i to dage i sidste uge, førend at svingende aktiekurser og Bill Gates detroniserede ham. Det er faktisk ikke første gang, at han været den rigeste mand i verden, det var han også i et par timer i efteråret. En begivenhed der blev kaldt en milepæl i kriseramte Spanien. Det skriver magasinet Forbes.

Men der er ikke mange, der kender til ham og hans formue, for til forskel fra verdens andre stenrige har han valgt at holde lav profil og ikke givet interviews eller medieoptrædener, når han har kunne undgå det. Han ejer ganske vist en yacht, men den er kun 40 meter lang og står ikke helt mål med hans formue, der er i omegnen af 78 milliarder dollars i følge The Independent.

Den spanske sociale arv

Der har hverken været en snegl på vejen eller til tegn på regn i spanierens karriere - hans forretningsmodel bygger på hastighed: Der gik for lang tid, før folk fik adgang til den mode, de ønskede, for når et nyt produkt blev tilgængeligt i butikkerne, ville kunderne have noget andet. Så han besluttede sig for at afkorte afstanden mellem ide og knagerække.

Alle selskaberne under hovedselskabet, Inditex, bygger på den samme model, hvor de undersøger, hvad kunder vil have og leverer netop det, der er efterspurgt. Og fordi Inditex producerer i egne fabrikker tæt på deres afsætningsmarkeder og ikke i eksempelvis Asien, så kan de reagere langt hurtigere på stigende efterspørgsel.

Men Amancio Ortega er ikke kommet sovende til succes. Han kommer selv fra trange kår, og det har præget hans livsværk og måde at drive forretning. Han indsamlede gradvist erfaring ved at samarbejde med andre retailere og i starten af 1960’erne startede han en tøjkæde sammen med sin kommende kone. Det er den kæde, der i dag hedder Zara.

Selvom han ikke kan lade være med gå at komme på Inditex kontorer fra tid til anden, beskrives Amamcio Ortega først og fremmest som et familiemenneske. En talsperson for Amancio Ortega fortæller til BBC, at rigmanden altid har været overrasket over, hvor godt det er gået for hans forretning.