Den sidste konge af kul nægter at give op

Mens miljøforkæmpere over hele USA har travlt med at skrive kulminernes nekrolog, kæmper kongen af kul Robert Murray videre for sit hjertebarn mod miljøorganisationer, demokraterne og ærkefjenden Barack Obama.

Robert Murray Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW GOMBERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Han er min ærkefjende. Den største fjende jeg har haft i mit liv. Min kamp mod præsidenten er mere end personligt«

Sådan lyder svaret, hvis man spørger den 75-årige kul baron Robert Murray om, hvad han synes om Barack Obama. Han er måske den sidste gammeldags kulkonge i USA i en tid, hvor energiformen er ildeset blandt miljøengagerede, regulatorer og fokus rette mod de økonomiske fordele ved skifergas.

Siden Obama overtog præsidentembedet i 2009 har Murray Energy Group sagsøgt regeringen ikke mindre end 12 separate gange - flere gange end noget andet kulselskab har gjort. Robert Murray prøver ene mand at bekæmpe Obamas regulativer, som han mener, kvæler industrien, skriver Bloomberg.

For Robert Murray er kampen meget personlig. Han er som hugget ud af en kulmine, og kul har været hans levebrød siden fødslen, hvor faderen arbejdede i minerne i Ohio frem til, at en ulykke lammede hans krop fra halsen og ned, da Robert Murray var ni år.

Så snart han kunne slippe af sted med det, løj Robert Murray sig ældre, så han som 16-årig kunne få lov til at arbejde i minerne og forsørge familien, hvis uheld ikke var blevet mindre, eftersom moderen var blevet syg af kræft.

I dag er Robert Murray chef for USA’s sjette største kulproducent ifølge U.S. Energy Information Administrations tal fra 2013. Siden da har han udvidet yderligere, mens mange andre har trukket sig ud af branchen.

Murray Energy har faciliteterne til at producere knap 65 mio. tons kul om året med 12 miner i fem forskellige stater og 7.500 ansatte. Derfor er det måske ikke så underligt, at den nyligt indgåede klimaaftale fra Paris er dårlige nyheder for Murray, der dog ikke har så meget at sige om aftalen, som han kalder »et meningsløst bedrageri, der ikke vil have effekt på CO2 udledningen«.

Men miljøforkæmperne har omvendt heller ikke så meget positivt at sige om Murray: En klimafornægter, en forkæmper for en farlig industri, som spiller hasard med miljøet, et fossil.

»Der er ingen tvivl om, at Barack Obama og hans demokratiske støtter dagligt vælger vindere og tabere efter, hvem der støtter dem og deres politik,« siger Robert Murray til Bloomberg fra hovedkvarteret i St. Clairsville, Ohio.

Her er han allestedsnærværende. Som statue indtager han vagtposten i hallen iført Murray-klanens skotske kilt og ned gennem gangene pryder portrætter af den aldrende kulbaron væggene.

I april 2015 overhalede naturgas for første gang kul som USA’s største energikilde. Skylden er præsidentens, mener Murray. Staten har nemlig gjort gas mere attraktivt for forsyningsselskaber end kul ved at give tilladelse til eksport terminaler med flydende naturgas

På trods af Robert Murrays klare holdninger har han ikke doneret en krone til organisationer, som lobbyer mod Obamas miljøpolitik, siger en talsmand fra Murray Energy til Bloomberg. Hans slagmark er retssalen, og det er her, han agter at vinde sine kampe.

Murray har bedt dommere om at annullere præsidentens planer om at begrænse udledning af kviksølv, kuldioxid og ozon. Han sværger, at han vil udfordre de verserende regler, som skal beskytte vandløb fra skadelige virkninger fra minedrift.

Han var også sidste år frontløber for et søgsmål mod en rapport fra den amerikanske myndighed med ansvar for miljøbeskyttelse, EPA, før den overhovedet var blevet offentliggjort – en handling som retten dømte præmatur to gange. Da rapporten blev officielt udgivet den 23. oktober i år, sagsøgte han EPA igen, skriver Bloomberg.

Størstedelen af sagerne afventer afgørelse, men indtil videre er Murrays bunke af nederlag større end den med sejre. Murray har dog vundet en sag ved den amerikanske højesteret mod EPA sidste år. Anklagen lød, at EPA ikke havde foretaget en tilstrækkelig cost-benefit analyse før, de vedtog nye regler for udledning af kviksølvemissioner.

Selv om Murray blev en sejr rigere, bestod regulativet, og derfor ser han det ikke som en rigtig sejr. Det ser sort ud for hans elskede industri, og måske også for Robert Murray, som bruger store summer på retssagerne. Men af kul er han kommet, og af kul skal han blive.