Den rigeste procent ejer halvdelen af verdens formuer

Ifølge en ny rapport fra det schweiziske finanshus Credit Suisse stiger uligheden i verden, hvor de allerrigeste er gået fremad på bekostning af den globale middelklasse.

Foto: VALERY HACHE

For første gang viser rapporten, at middelklassen i Kina har overhalet middelklassen i USA på antallet af personer.

Det skriver den britiske avis the Guardian.

For at blive komme i den eftertragtede rigeste procent af verdens befolkning, skal man, ifølge tallene fra finanshuset, have en formue på 759.900 dollar, ca. 5 mio. kr, mens det kun kræver 3210 dollar, ca. 21.000 kr., at være i den øverste halvdel.

Rapporten, der definerer formuer som værdien af aktiver, deriblandt ejendomme og aktiemarkedsinvesteringer, men uden gæld, konkluderer, at verdens ulighed er fortsat med at stige siden finanskrisen i 2008, og at den rigeste procent af verdens befolkningen nu ejer op imod 50,4 pct. af alle private værdier.

Udviklingen er ganske alarmerende, mener NGO'en Oxfam, der efterlyser hurtig handling fra verdens ledere, som for bare et par uger siden i FN vedtog som fælles langsigtet mål at begrænse global ulighed.

»Dette er det seneste eksempel på, at ekstrem ulighed er ude af kontrol. Er vi virkelig glade for at leve i en verden, hvor top 1 pct. ejer halvdelen af verdens rigdomme, mens den fattigste halvdel ejer kun 1 pct?,« siger Mark Goldring, Oxfams direktør i Storbritannien til the Guardian.