Den perfekte wingman

I Dansk Folkeparti er Peter Skaarup den perfekte wingman, der holder hovedet koldt, styrer partiorganisationen og altid er 100 procent loyal over for formanden.

Næstkommanderende: Peter Skaarup er en stærk organisator. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du vil have en ven i politik, så køb en hund.

Sådan lyder et klassisk amerikansk citat, som uden omsvøb indrammer rivaliseringen i den politiske verden. Et andet kendt citat siger, at i politik er de værste kampe altid med dine egne.

Set i det lys er det bemærkelsesværdigt, hvor sammensvejset den inderste kerne i Dansk Folkeparti har været gennem snart to årtier. Måske skyldes det, at Pia Kjærsgaard – da hun i efteråret 1995 stiftede DF – næsten var som en mor for sine to unge væbnere, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup. Eller måske skyldes det, at trykket fra omverdenen var så stærkt, at man var nødt til at stå sammen internt mod den ydre fjende.

Realiteten er i hvert fald, at Pia Kjærs­gaard gennem alle årene fik en unik og stålsat opbakning fra sine to talentfulde løjtnanter.

Selv om Pia Kjærsgaard har trukket sig fra formandsposten for flere år siden, er loya­litet fortsat et afgørende nøgleord til at beskrive forholdene i DFs øverste ledelse. Og ingen personificerer loyaliteten bedre end Peter Skaarup, der løfter opgaven som wingman for Kristian Thulesen Dahl.

Mens mange andre partiledere på Christiansborg sjældent kan nøjes med at fokusere på de umiddelbare politiske modstandere fra andre partier, men ofte er nødt til at kigge sig tilbage over skulderen, kan Thulesen være sikker på støtten fra Peter Skaarup.

Begge toppolitikere kan i udpræget grad selv, for de er begge erfarne, vidende og toptrænede i den politiske metier, men tilsammen udgør de et af de stærkeste makkerpar på Christiansborg. Udadtil fylder Kristian Thulesen Dahl mest som partiformand, men internt beskrives Peter Skaarup som en effektiv, loyal og handlekraftig næstkommanderende.

Ud over at lede DFs parlamentariske hold som gruppeformand er Peter Skaarup en afgørende aktør i alle væsentlige strategiske og taktiske diskussioner, ligesom han spiller en vigtig rolle i forhold til at styrke den voksende partiorganisation. Han kigger fortsat kandidater efter i sømmene og overvåger, at der ikke kommer folk ind, som vil skabe splid og uro i partiet.

I interne diskussioner ser man ham nærmest aldrig ophidset, hvilket ellers kendetegner mange andre politikere. Han holder hovedet koldt, analyserer og kommer med råd. Drivkraften er en vedholdende, stædig ambition på vegne af DF.

Det siges i øvrigt, at når ledelsen samles, vil udenforstående ikke kunne fatte en brik af »samtalen«, eftersom inderkredsen er så indarbejdet og synkron i tankegangen, at de sjældent færdiggør deres sætninger. De øvrige fanger med det samme pointen, som de bygger videre på i samme indforståede stil.

Ender DF i regering i løbet af de kommende år, vil Peter Skaarup uden at blinke kunne gå direkte ind i chefkontoret i Justitsministeriet og overtage styringen af et sagsområde, som han kender bedre end de fleste.