Den nye varmecheck er landet: Her er aftalen

På Christiansborg er man nu blevet enige om en udvidelse af varmechecken med en milliard kroner mere, end der var i den første aftale. Se her, hvem der får hjælpen, og hvor mange penge, den består af.

Regeringen og aftalepartierne bag varmechecken er enige om at løfte varmechecken fra 3.750 til 6.000 kr. skattefrit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er der kommet styr på den økonomiske hjælp til de danskere, der har fået privatøkonomien i klemme via deres forbrug af naturgas, der er blevet dyrere med krigen i Ukraine.

Aftalen blev i dag præsenteret på et pressemøde i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Og den skal favne flere husstande og hjælpe dem via et højere beløb, end i den første aftale, der blev indgået i februar. Konkret lyder den skattefri check nu på 6.000 kroner til alle danske husstande med en samlet årlig indkomst under 650.000 kroner, der fyrer med naturgas eller har fjernvarme baseret på en høj andel af gas.

Selvom aftalen nu er landet, skal man dog ikke forvente at se pengene på kontoen i den allernærmeste fremtid. Checken kan nemlig først udbetales i august og september – ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fordi, det er et omfattende arbejde at få udbetalt pengene til de rigtige husstande.

Se de vigtigste punkter fra aftalen her:

  • I den nye aftale hæves beløbet fra 3.750 til 6.000 kroner. Checken udbetales automatisk uden ansøgning.
  • Samtidig udvides antallet af husstande omfattet af hjælpen. Det var tidligere husstande med en årsindkomst på under 550.000 kroner. I den nye aftale er det forhøjet til 650.000 kroner. årsindtægten beregnes fra år 2020.
  • Det betyder, at omkring 419.000 hjem nu forventes at modtage den højere check, hvor den tidligere aftale blev forventet at omfatte 320.000 hjem.
  • Aftalen om varmehjælp er målrettet danskere, der har naturgasfyr eller fjernvarme baseret på naturgas.
  • Der er desuden afsat yderligere 100 millioner kroner til kommunernes øgede udgifter – eksempelvis til personlige tillæg til pensionister, kontanthjælpsmodtagere og andre økonomisk vanskeligt stillede, der bliver ramt at prisstigningerne.

Ifølge brancheorganisationen Green Power Denmark er udgiften til gasvarme for en gennemsnitlig husholdning steget fra cirka 5.500 kroner i 1. kvartal 2021 til 10.000 kroner i 1. kvartal 2022.