Den irske økonomi er i fin form efter fordums svækkelse

Den keltiske tiger er for alvor vækket til live. Nye tal viser, at Irlands økonomi voksede mere end fire gange hurtigere end euroregionen i årets tredje kvartal.

Solen skinner på den irske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER MUHLY

Det skriver Bloomberg News.

Bruttonationalproduktet (BNP) steg på årsbasis med 7 pct. i 3. kvartal, og årsstigningstakten i 2. kvartal lå på 6,8 pct., viser tal fra Central Statistics Office i Dublin. I forhold til 2. kvartal voksede økonomien med 1,4 pct.

Af et estimat fra Bloomberg fremgår det, at årsvæksten var ventet at lande på 6 pct.

Og dermed er jorden gødet for den irske premierminister, Enda Kenny, der står over for et valg inden for fire måneder. Den irske økonomi er på vej til at være den hurtigst voksende i euroregionen, viste en prognose fra EU-Kommissionen, skriver Bloomberg News.

Irland var ellers hårdt ramt af finanskrisen og tilbage i 4. kvartal 2008 var væksten negativ med 8,0 pct. Eksempelvis kollapsede boligmarkedet i landet fuldstændig. Det fik blandt andre Danske Bank at føle, idet banken i 2004 købte National Irish Bank og Northern Bank for knap 1 mia. pund.

I årsregnskabet for 2014 i februar i år afslørede Danske Bank, at det eventyr endte med at koste banken 33 mia. kr. - fordelt på 31 mia. kr. i nedskrivninger på udlån og 2 mia. kr. i skønnet værditab på opkøbet. De irske aktiviteter er nu at finde under "non core" i Danske Banks regnskaber, og på den konto tog banken nedskrivninger for 1,5 mia. kr. sidste år.