Den første container er fyldt med kartofler. Den næste får os til at måbe

Supermarkederne kasserer årligt 96.000 ton mad, og affaldscontainere hos Netto, Rema og SuperBrugsen bugner af varer. Men hvorfor ender så meget mad stadig som affald? »I sidste ende er det kunderne, der betaler,« konstaterer madspildsaktivist og ekspert Matt Homewood.

Danske supermarkeder siger, at de arbejder for at reducere madspild. Aktivist og klimaekspert Matt Homewood står på hovedet i deres skraldecontainere for at kontrollere, at de gør, hvad de siger. Her hos Netto på Frederiksberg. Linda Kastrup

Klokken 19 en torsdag aften i januar haster kunderne stadig ind og ud af glasdøren i Netto-butikkens oplyste gulsorte facade. Stille og lidt spændte lister vi om i den mørke baggård bag butikken på Frederiksberg, hvor affaldscontainerne står.

»Scchhh,« tysser Matt Homewood, da Berlingskes udsendte gisper højlydt. Han har slået låget op på den ene, og pandelampens skarpe lys afslører, at den 660 liter store container er fuld af plastposer med kartofler. Tilsyneladende fejler de ikke noget. Matt Homewood overdrev ikke, da han lovede an eye popping experience.