Den finske syge

Baggrund: Nokia er ved at blive et synonym for mobiltelefoni. En undersøgelse viser, at Nokia er det helt overskyggende mærke for mobiltelefoner, når danskerne skal skifte telefon.

Nokia fylder stort set hele den finske børs - målt i omsætning og markedsværdi. Ja, nogle gange forveksler man Finland med Nokia og omvendt, har folk i telebranchen i spøj sagt. Og det er der en god grund til. For Nokia har udviklet sig til en dominerende spiller på mobiltelefonmarkedet af dimensioner, der bedst er kendt med Microsofts dominans for styresystemer til PCer.

Se bare blandt forbrugerne. Analysefirmaet Zapera har spurgt 501 danskere, hvad deres nuværende mobiltelefon hedder og af hvilket mærke deres næste mobiltelefon skal være. Undersøgelsen er repræsentativ så langt, at den dækker folk med netadgang, hvilket udgør over 75 procent af danskerne, og den giver et klart billede af finske Nokias dominans.

Kun Nokia

Svenske Ericsson taber stort i undersøgelsen. Ericsson har haft store problemer og gør nu, hvad de kan for at hente ind på Nokia gennem et samarbejde med japanske Sony. Alligevel siger 20 procent af de adspurgte, at de i dag har en Ericsson-telefon, men kun otte procent vil købe Ericsson igen.

Ser man på Nokias appel til de unge mellem 15 og 24 år, så skulle man tro, der kun fandtes Nokia på markedet. Her er færrest, kun 12 procent, i tvivl om valg af mærke, og hele 73 procent siger »Nokia«. Særlig hårdt for Siemens må det være, at ikke en eneste i den lave aldersgruppe vælger den tyske elektronikgigants telefoner.

Og Nokia fylder ikke kun godt op blandt forbrugerne. Tag nu udbygningen af det nuværende mobiltelefonnet til den såkaldte GPRS-standard, som giver telekunderne mulighed for altid at »være på nettet« og kun betale for de informationer, man modtager.

Nokia, Ericsson og andre solgte GPRS-udstyr til teleselskaberne verden over. Men det dyrt indkøbte udstyr fik lov til at stå ubrugt hen i over et år. Motorola var først med en GPRS-telefon, Siemens fulgte hurtigt efter. Men intet teleselskab gik ud og markedsførte standarden alligevel. For alle ventede på Nokias GPRS-telefon - fordi det var den, brugerne ville have. Nokias GPRS-model 8310 kom så snøvlende et år efter, at alle sendenet var klar til brug, og det har ført til overordentlig stor vrede blandt teleselskaberne.

Som direktør Kim Frimer fra TDC-selskabet Sunrise i Schweiz har sagt, at når næste standard, UMTS, skal i gang, så har Nokia bare at være klar med UMTS-telefoner fra starten. Indtil da haster det ikke for Sunrise med at købe UMTS-netværk hos finnerne.