Den dag Mærsk-familien fandt øksen frem

Peter Suppli Benson Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det var med nærmest befriende kynisme, at Mærsk-familien forleden lod øksen falde i Danske Banks bestyrelsen.

Øksen ramte som bekendt formand Ole Andersen, der uden et ord til tak, ja uden at blive nævnt med navn i pressemeddelelsen, blev fyret fra banken.

Øksen ramte også andre, men kynismens hug, var tydeligst over for en Ole Andersen, der indtil for få måneder siden var en af Danmarks lysende erhvervsstjerner – og reelt var så højt hævet over virkeligheden, at kritik nok ikke engang blev opfattet.

Bag hugget stod en Mærsk-familie, der endelig trådte i karakter.

Familiens overhoved, Ane Uggla, satte endda ord på og talte »old school«-sprog om »ordentlighed« og »redelighed«. Men øksen blev ført af næste generation, Robert Mærsk Uggla. Mærsk Mc-Kinney-Møllers barnebarn er blevet indsat som direktør i familiens holdingsselskab, som er pengetanken, der styrer alle investeringer – herunder de godt 20 procent, familien ejer i Danske Bank.

Jeg synes, at det var en kynisk og kold handling, som var helt på sin plads. Den kom sent. Alt for sent. Men da det så skete, må man sige, at familien tog magten på sig – og det ansvar som magt naturligt fører med sig.

Jeg håber, at det er beviset på, at familien nu vil tage sit ansvar alvorligt. For sagen om hvidvaskskandalen er jo fortællingen om en Danske Bank, som nærmest er gået i opløsning over det seneste godt halvandet år.

Ledelse og bestyrelse har halset efter en sag, som trin for trin er blevet alvorligere og alvorligere og nu har kastet banken ud i en situation, hvor man de facto står uden direktion og bestyrelse, fordi de fleste er blevet kylet ud i takt med myndighedernes stadig hårdere greb om sagen, og hvor sagen skader hele Danmark alvorligt.

Det har storaktionærerne, bl.a. A.P. Møller Holding med godt 20 procent af aktierne og ATP, ladet ske. Det er uforståeligt af mange grunde, også fordi Mærsk undervejs på de halvandet år historien har rullet, har tabt mere end 20 milliarder kroner på Danske Bank-aktiens nedtur.

For at forstå, hvordan Mærsk-familien nu agerer – og hvorfor det har været så svært at nå frem til den offentlige kynisme – må vi se baglæns i historien.

For det har alle år været en indgroet fremgangsmåde i familien, at man sjældent har talt offentligt, men til gengæld har kæmpet indædt for at få indflydelse ved at påvirke beslutningstagerne bag kulisserne.

Sådan agerede firmaets stifter, Arnold Peter Møller. Sådan gjorde sønnen, Mærsk Mc-Kinney Møller, og derfor er det indgroet, at vi uhyre sjældent har set offentlige udtalelser med nogen reel substans fra det nuværende familieoverhoved, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, og hendes søn, Robert Mærsk Uggla, der er familiens mand med hånden på den daglige drift og investeringerne i bl.a. Danske Bank.

Det bør være anderledes herfra og fremover.

Tiden er ikke til at agere som grå eminencer, der gemmer sig bag lukkede døre. Tiden er til, at tage ansvar for sine investeringer. Agere direkte og åbent. Og tiden er ikke mindst til, at man optræder med vægt i offentligheden, når man nu har så stor indflydelse, som Mærsk-familien har.

Hvad vi ellers diskuterede på redaktionen i denne uge

Banditter i habitter?

Udbytteskatskandalen, som bl.a. DR og Politiken har afdækket, fortsætter med at udvikle sig. På den grimme måde. For det bliver jo stadig tydeligere, at forbryderne bag svindlen har fået hjælp fra banker, rådgivere og advokater. Nu er bl.a. advokaterne i Bech-Bruun på anklagebænken. De har dels rådgivet udenlandske aktører i sagen – og dels skullet stå for statens udredning af, hvordan svindlen kunne ske.

Så fik Elon Musk endelig hjælp

Det kan være svært at erkende, at man trænger til hjælp. Men set udefra var det på høje tid, at Tesla-storaktionær Elon Musk fik hjælp. Flere sammenbrud og sære offentlige meldinger har fortalt om en topchef, der trængte til aflastning og en venlig hånd i ryggen. Nu er Elon Musk blevet afløst som formand for Tesla af Robyn Denholm – og det kan kun være sundt for Tesla-bossen med de mange ideer.

Så slog Finanstilsynet til i Silkeborg

Jyske Bank-direktør Anders Dam advarede allerede om risikoen forleden. Og nu er det et faktum, at Finanstilsynet langtfra er tilfreds med Jyske Banks hvidvaskhåndtering. Tilsynet kræver bedre styr på håndteringen af potentiel hvidvask i bankens afdelinger i Hamburg og Gibraltar og forlanger i det hele taget, at banken strammer væsentligt op over for hvidvask.

Peter Suppli Benson er erhvervsredaktør på Berlingske