Den asiatiske bølge ruller fra Esbjerg

Outsourcing. Omsætningen bliver for andet år i træk tredoblet i Global Outsourcing i Esbjerg, som i stigende grad kigger mod Asien. 35-40 danske kunder.

Det knap tre år gamle sourcing-firma Global Outsourcings to første ansatte har baggrund i Kina og Indien, og det er ikke tilfældigt.

- Polen trækker stadig to tredjedele af vores omsætning, men udviklingen i Kina vil nærmest eksplodere, og vi skal også have undersøgt mulighederne i Indien, som vi ved er gode til støbning, siger medindehaver af Esbjerg-firmaet René Mikkelsen.

Sammen med Jørgen Lindberg og to andre partnere etablerede han Global Outsourcing ApS i slutningen af 2004 med en fælles fortid i Ribe Maskinfabriks outsourcingselskab Rimadan.

At al begyndelse er svær, bekræfter firmaets første leveår. De to øvrige er faldet fra, og først i år vil et underskud på en lille million fra det første år være høvlet af.

- Vi havde i vore tidligere job set, at dette kunne lade sig gøre, men vi var kun to, der ville det helt. For os har det aldrig været et spørgsmål, om vi i perioder ville arbejde op til 60-70 timer i ugen og rejse meget. Firmaet er blevet lidt en livsstil de seneste tre år, siger René Mikkelsen.

Tidligere var mønstret, at nogle danske virksomheder principielt ikke ville outsource, andre gjorde det af økonomiske grunde, men nu er der kommet en tredje spiller med i overvejelserne: Manglen på arbejdskraft.

- Nogle er nu nærmest tvunget til at outsource, og det har givet os ekstra travlhed, siger René Mikkelsen.

Ud over fem stålproducenter i det sydøstlige Polen op ad Ukraine og seks-syv leverandører på hovedsageligt den kinesiske østkyst har Global Outsourcing leverandører af elektronik i St. Petersborg i Rusland og i Litauen, ligesom der er partnere i Slovakiet og Bosnien-Hercegovina.

Større leverandørerI takt med væksten er Global Outsourcing nu blevet interessant for også leverandører med et par hundrede medarbejdere, og målet er i fremtiden at have et netværk på 10-15 udenlandske partnere med 200-400 medarbejdere hver.

- Tidligere var vi for små for virksomheder af den størrelse, men ved at placere produktion for to-tre mio. kr. hos en leverandør kan vi nå op på at udgøre helt op til 20-25 procent af omsætningen, og så er vi interessante, siger René Mikkelsen.

I denne sommer har Global Outsourcing som følge af udviklingen i Indien, hvor der er partnere i byer som Ningbo, Shanghai og OL-sejlsportsbyen Qingdao, stiftet eget selskab, og det er formentlig ikke det sidste.

Kundekredsen er vokset til 35-40 danske virksomheder, fra helt små firmaer til koncerner med flere tusinde medarbejdere.

Ekspansion i venteMaskinindustrien er en sværvægter, men Global Outsourcing får også udført opgaver i stål, rustfrit stål, aluminium, støbejern og plast for kunder inden for møbelindustrien, offshore, den maritime sektor, byggeri og pelsdyrbranchen.

Fra små sanitære dele på 25 gram til et bearbejdet, støbt remhjul på knap to ton fra Kina.

- Vi kører åbne kalkulationer. Hvis vore kunder er åbne over for os, vil vi også gerne være åbne om, hvad vi skal have for opgaven. Men det skal være gensidigt, siger René Mikkelsen.

Sourcingfirmaets dækningsgrader ligger i størrelsen 15-35 procent afhængig af volumen og opgavens kompleksitet, og kunderne må være tilfredse med samarbejdet.

Kun tre er faldet fra i Global Outsourcings levetid. Fra første til andet leveår blev omsætningen godt og vel tredoblet fra 1,7 til 5,3 mio. kr., og i år venter de to partnere at nærme sig 15 mio. kr. og med pæne sorte tal på bundlinjen.

- Det bliver svært at nå en fordobling næste år, og når vi 25 mio. kr., vil vi være tilfredse. Det har taget længere tid end ventet at nå hertil, men nu er børnesygdommene overstået, og vi kan mærke, at det hele breder sig som ringe i vandet. De seneste 15 måneder har vi ikke haft tid til at lave opsøgende salg, siger adm. direktør Jørgen Lindberg.

Han forudser, at firmaet må ekspandere yderligere med nye medarbejdere, når 25 mio. kroners-målet skal realiseres.