Den amerikanske jobmaskine kværner afsted

Der er godt nyt fra USA. Beskæftigelsesrapporten overrasker stort for december, hvor langt flere personer har fået job i december. Det amerikanske arbejdsmarked er derved i forrygende form, fremhæver Nordea.

Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt nyt midt i en ugen, hvor surheden har sat sit præg på aktiemarkederne. Den amerikanske jobmaskine kører igen som smurt. Den amerikanske beskæftigelsesrapport viser, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 292.000 personer i december.

Det var dermed klart bedre end ventet. En række af økonomerne var forudset en stigning på 200.000 personer ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 275.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 201.000.

Samlet blev arbejdsløsheden opgjort til 5,0 pct. - samme niveau som måneden før. Økonomerne havde ventet en flad udvikling i arbejdsløshedsprocenten. Det skal sammenholdes med, at den amerikanske økonomi sluttede 2015 med nogle ganske solid vækst i antallet af nye jobs.

Det får cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen til at konkludere, at det amerikanske arbejdsmarked er i forrygende form.

Både Dansk Erhverv og Sydbank lægger meget vægt på, at den amerikanske økonomi ikke umiddelbart ser ud til at være præge af den krise, som har ramt den kinesiske økonomi.

»Trods stiv modvind fra opbremsning i Kina, en styrket dollarkurs og en renteforhøjelse efter syv år med nulrentepolitik bliver der skabt masser af nye jobs i USA,« siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven og påpeger, at selv om der i øjeblikket er utroligt meget fokus på Kina, så har udviklingen i den amerikanske økonomi langt større betydning for Danmark.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian er meget enig.

»Dagens tal markerer således, at amerikansk økonomi er endnu stærkere end vi gik og troede, hvilket er overordentligt positivt for verdensøkonomien og dansk økonomi, hvor i omegnen af 70.000 arbejdspladser er direkte koblet op på eksport til USA,« siger Steen Bocian, der bemærker, at verdensøkonomien er meget mere end Kina og at det slet ikke går så dårligt derude.

På rad og række er bankerne og Dansk Erhverv enige om, at med et arbejdsmarked i så meget fremgang er det kun et spørgsmål om tid, før den amerikanske centralbank igen hæver renten.

Efter syv år med en nulrente kom der ved slutnignen af sidste år den første rentestigning i lang tid. Helge J. Pedersen mener, at den amerikanske centralbankchef Janet Yellen vil skruve på renten igen ved næste møde i centralbanken til marts.