Den amerikanske centralbank sænker renten – nu er der usikkerhed om næste skridt

Den amerikanske centralbank valgte onsdag aften dansk tid at sænke renten med et kvart procentpoint. Selv om der er positive nøgletal for amerikansk økonomi, har amerikansk erhvervsliv brug for lidt rygvind i form af en lavere rente.

(Arkiv) Den amerikanske nationalbankdirektør, Jerome Powell, holdt onsdag finansmarkederne i spænding forud for renteudmelding. Foto:  ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Den amerikanske centralbank nedsatte onsdag aften dansk tid den toneangivende amerikanske rente fra to pct. til 1,75 pct. Det er den anden amerikanske rentenedsættelse i år fra Federal Reserve (Fed).

Beslutningen blev truffet med stemmerne syv mod tre, hvilket ifølge flere iagttagere tyder på stigende uenighed i den komité, som træffer rentebeslutningerne i centralbanken.

Komiteen har analyseret udviklingen og konkluderer, at arbejdsmarkedet i USA fortsat er stærkt, og at den økonomiske aktivitet er steget moderat. Der er kommet flere i arbejde, og den amerikanske arbejdsløshed er fortsat lav.

Men erhvervslivet har udfordringer.

»Selvom husholdningsudgifterne er steget stærkt, er erhvervets faste investeringer og eksport svækket,« skriver komiteen i en pressemeddelse og konstaterer, at inflationen er under to pct.

»I lyset af udviklingen i de globale økonomiske udsigter, såvel som det dæmpede inflationstryk, har udvalget besluttet at sænke den føderale rentesats til 1,75 fra to procent,« hedder det.

Selv om den amerikanske økonomi fortsat vokser, og arbejdsmarkedet er stærkt, udtrykker centralbanken usikkerhed om fremtidsudsigterne og lover at gribe ind på passende vis for at fastholde væksten.

Analytikere hæfter sig ved, at der ikke er enighed omkring renten blandt eksperterne i nationalbanken. Avery Shenfeld, økonom hos CIBC Economics bliver af nyhedsmediet Market Watch citeret for at sige, at der er tale om en høgeagtig rentenedsættelse .

»Hvis en centralbank kan virke lidt høgeagtig på den dag, de annoncerer en rentenedsættelse, så har Fed klaret at virke lige præcis sådan, til dels på grund af splittelsen mellem FOMC-medlemmerne (komitémedlemmerne, red.) om, hvad der skal ske fremadrettet,« siger Avery Shenfeld til Market Watch.

Økonomen mener, at centralbanken ved at nedsætte renten med en kvart procentpoint har undgået at love, at der kommer mere.

Meddelelsen om rentenedsættelsen fik umiddelbart valutamarkedet til at reagere ved at sende dollarkursen op i forhold til euroen. Euroen faldt i minutterne efter meddelelsen med 0,4 pct. i forhold til dollaren.