Den amerikanske byggebranche i bedste humør siden 2006

Det amerikanske NAHB-boligindeks, der tager temperaturen på humøret i byggebranchen, kom markant bedre ud i juli end ventet.

Foto: FREDERIC J. BROWN
Indekset steg til indeks 57, hvilket er det højeste niveau siden slutningen af januar 2006, viser data fra Bloomberg News. Der var ifølge en indsamling af estimater foretaget af Bloomberg News ventet et lille fald til indeks 51 i juli."Det tyder på en ganske solid stigning i efterspørgslen efter nybyggede parcelhuse i USA. Håndværksmestrene er både blevet mere positive på den aktuelle efterspørgsel og udsigterne på 6 måneders sigt. De melder også om, at de bliver kontakte af flere potentielle købere," konstaterer senior økonom i Jyske Markets, Kim Fæster i en kommentar til tallene.

Han konkluderer, at humøret hos byggefirmaerne i USA er steget kraftigt, hvilket tyder på en solid stigning i boligbyggeriet i det kommende halve år og ind i 2014.

"Det er vigtigt for væksten, fordi stigende boligbyggeri ofte er en ledende indikator for væksten. Det styrker således troen på, at væksten i 2. halvår vil være betydeligt stærkere end i 1. halvår. Fremgangen i boligbyggeriet vil også styrke beskæftigelsen, da hvert påbegyndt bolig skaber job til 3,5 person," bemærker Kim Fæster

NAHB-indekset, der udarbejdes af den amerikanske landssammenslutning af boligbygherrer i samarbejde med banken Wells Fargo, spørger til bygherrernes syn på de næste seks måneders salg af enfamiliehuse.

Indekset deles op i "gode" udsigter, "middelmådige" udsigter og "dårlige" udsigter, og en indeksværdi over 50 betyder, at flere bygherrer vurderer de næste seks måneder ser "gode" ud end "dårlige ud."

/ritzau/FINANS/sow