Deltidsforlig i hårdknude

LO afviser at indgå en aftale om deltid med regeringen. Beskæftigelsesministeren beklager, men gennemfører nu loven.

Den omstridte lov om deltid bliver nu vedtaget, hvad enten arbejdstagerne kan lide det eller ej.

Det stod klart i går, da LO afviste at indgå en aftale med VK-regeringen.

Efter megen ballade fra fagbevægelsens side omkring det omstridte lovforslag lykkedes det ellers ved Ole Sohns (SF) mellemkomst torsdag før pinse at hive arbejdsmarkedets parter og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) tilbage til forhandlingsbordet for at se, om der ikke kunne findes en løsning på problematikken.

Modellen fra beskæftigelsesministeren lød på, at hvis arbejdsmarkedets parter under de kommede overenskomstforhandlinger som minimum ville indarbejde de samme deltidsregler, som han selv har stillet lovforslag om, så ville aftalerne kunne fritages fra loven.

Men i sidste uge trak arbejdsgiverne sig ud af forhandlingerne, og nu har også LO sagt nej til at indgå en aftale. De mener ikke, at beskyttelsen mod, at arbejdsgivere kan tvinge deres ansatte på deltid er god nok.

»Beskæftigelsesministeren har ikke ønsket at opfylde LOs model for, hvordan loven kan vige for overenskomster. Han har krævet, at overenskomsterne som minimum skal indeholde lovens bestemmelser. Det betyder, at der ikke kan forhandles frit og fair,« siger LOs formand Hans Jensen.

Beskæftigelsesministeren beklager beslutningen, men nu gennemføres loven, der skal i tredje behandling på fredag.

»Det er ærgerligt. Regeringen var ellers indstillet på at imødekomme fagbevægelsens ønske om at parterne fik mulighed for at indarbejde deltidslovens regler i de kollektive overenskomster, så det er overenskomstens regler, der kommer til at gælde,« siger Claus Hjort Frederiksen.

LO har indberettet regeringen for ILO, FNs organisation for arbejdsmarkedsforhold, fordi de mener, det er i strid med internationale konventioner at fjerne regler i en overenskomst ved lov. Sagen skal behandles i efteråret.