Deltavarianten vinder frem – få overblik over de aktuelle restriktioner på fem populære feriedestinationer

Mens sommerferien for alvor har ramt danskerne, er deltavarianten kommet snigende til Europa. Her følger et overblik over de nuværende restriktioner i fem lande, der alle er populære feriedestinationer.

Portugal var det første EU-medlemsland som meddelte, at deltavarianten nu er den dominerende. Lige nu rapporterer Portugal om de højeste smittetal siden februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pedro Nunes/Reuters/Scanpix/Ritzau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Populære feriemål som Grækenland og Spanien kan endelig modtage turister, men samtidig har de og resten af Europa fået en uvelkommen gæst.

Det er deltavarianten. En særlig smitsom variant af coronavirus, som med hastige skridt udraderer kendte varianter af virussen. Herhjemme forventer Statens Serum Institut, at deltavarianten bliver den dominerende i løbet af kort tid, og det samme meddeler myndighederne i flere andre lande.

EUs coronapas, som trådte i kraft for seks dage siden, skal gøre det nemmere at rejse til andre medlemslande i EU, men helt så ligetil er det nu ikke. Hvert enkelt land har lokale restriktioner, som kan ændres med kort varsel på grund af for eksempel deltavarianten. Derfor er det vigtigt at tjekke nationale og lokale restriktioner før afrejse.

Berlingske giver dig her et aktuelt overblik.

Spanien

Udenrigsministeriet har ændret rejsevejledningen for Spanien, så nogle regioner nu er farvet gule. Det vil sige, at man ifølge ministeriet her bør være ekstra forsigtig. Ellers er Spanien farvet grønt.

Rejserestriktioner

Ved indrejse fra Danmark til Spanien skal du medbringe en negativ pcr- eller antigentest, som maksimalt er 48 timer. Rejsende fra Region Syddanmark, Region Nordjylland, Region Midtjylland eller Region Sjælland er undtaget fra kravet om test før indrejse til og med 11. juli.

Færdigvaccinerede (14 dage efter sidste vaccinestik) er undtaget kravet om test. Ligeså er tidligere smittede med covid-19 (positiv pcr-test som er mindst 11 dage og højst seks måneder).

Der er ikke krav om karantæne ved indrejse fra Danmark til Spanien. Der er heller ikke ind- og udrejserestriktioner mellem regioner i Spanien.

Lokale restriktioner

Der er ikke udgangsforbud i Spanien. Dog kan forsamlingsforbuddet variere fra region til region. Det samme gælder, hvor mange der må befinde sig på barer, restauranter med mere. Tjek det spanske turistkontors oversigt og restriktioner for regionerne.

I hele Spanien er det obligatorisk at bære mundbind alle offentlige steder indendørs og i offentlig transport. Er det ikke muligt at holde en afstand på mindst 1,5 meter udendørs, er der også krav om at bære mundbind her.

Frankrig

Udenrigsministeriet har farvet Frankrig grøn. Dog med undtagelse af de oversøiske regioner La Réunion, Martinique, Mayotte og Guadeloupe, der er skraveret orange, og dermed frarådes alle ikkenødvendige rejser til regionerne. Fransk Guyana i Sydamerika er farvet rød, og dermed frarådes alle rejser hertil.

Rejserestriktioner

Alle indrejsende fra EU-lande til Frankrig, som er 11 år eller derover, skal medbringe en negativ pcr- eller antigentest. Testen må maksimalt være 72 timer.

Færdigvaccinerede (14 dage efter sidste vaccinestik) er undtaget fra kravet om test. Lige så er tidligere smittede med covid-19 (positiv pcr-test som er højst seks måneder). Desuden skal man i disse tilfælde medbringe lægeattest på engelsk eller fransk, som bekræfter, at man er raskmeldt.

Der er ikke krav om karantæne.

Lokale restriktioner

Mundbind skal anvendes alle offentlige steder indendørs – for eksempel på museer, i offentlig transport og i butikker. Udendørs skal mundbind benyttes, hvis der færdes mange mennesker.

Der gældes rejserestriktioner, hvis sommerferien skal tilbringes på en græsk ø. Og også hvis der rejses mellem græske øer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix.

Grækenland

Udenrigsministeriet har farvet Grækenland grøn.

Rejserestriktioner

For at rejse ind i Grækenland fra Danmark skal man medbringe en negativ pcr-test, som er maksimalt 72 timer, eller en negativ antigentest, som dog højst må være 48 timer.

Færdigvaccinerede (14 dage efter sidste vaccinestik) er undtaget kravet om test. Ligeså er tidligere smittede med covid-19 (positiv pcr-test som er højst seks måneder og mindst 30 dage).

Desuden skal rejsende udfylde en elektronisk »Passenger Locator Formular« senest klokken 22:59 dagen før afrejse. Denne findes på hjemmesiden travel.gov.gr.

Samme regler gælder for interne rejser i Grækenland – for eksempel til græske øer. Reglerne gælder personer fra 12 år.

Lokale restriktioner

En taxa må højst medtage tre passagerer. Personbiler må maksimalt have fire personer om bord.

Der er krav om mundbind i offentlig transport samt i butikker, supermarkeder med videre. Kravet gælder også udendørs, hvis der er mange mennesker samlet, men gælder ikke børn under fem år.

Hvis lokale restriktioner ikke overholdes, kan man forvente en bøde på 300 euro.

Italien

Udenrigsministeriet har farvet Italien grønt.

Rejserestriktioner

Ved indrejse fra Danmark til Italien skal du medbringe en negativ pcr- eller antigentest, som maksimalt er 48 timer. Børn under seks år er undtaget kravet om test.

Færdigvaccinerede (14 dage efter sidste vaccinestik) er undtaget kravet om test. Det samme er tidligere smittede med covid-19 (positiv pcr-test som er højst seks måneder).

Der er ikke krav om karantæne ved indrejse fra Danmark til Italien. Der er heller ikke ind- og udrejserestriktioner.

Alle voksne rejsende skal udfylde en den digitale »Passenger Locator Form«, som skal fremvises ved boarding eller ved ankomst til den italienske grænse.

Lokale restriktioner

I Italien er der forskel på restriktionerne i regioner og kommuner. Derfor er det vigtigt, at rejsende finder ud af, hvor i landet de skal opholde sig og læser yderligere på Italiens officielle turisthjemmeside og på den italienske regerings hjemmeside.

Italienske regioner kan blive inddelt i farverne hvid, gul, orange eller rød, og for hver farvekategori gælder særlige restriktioner. Alle zoner er for indeværende farvet hvide.

Portugal

Udenrigsministeriet har ændret Portugals status fra grøn til gul.

Rejserestriktioner

Indrejse til Portugal fra Danmark kræver en negativ pcr-test, som er maksimalt 72 timer, eller en negativ antigentest, som er højest 48 timer.

Færdigvaccinerede (14 dage efter sidste vaccinestik) er undtaget kravet om test. Ligeledes er tidligere smittede med covid-19 (positiv pcr-test som er højst seks måneder og mindst 30 dage).

Der er ikke krav om karantæne ved direkte indrejse fra Danmark til Portugals fastland. Ved mellemlanding i andre europæiske lande bør rejsende kontakte luftfartsselskabet for yderligere information. Der er for eksempel krav om 14-dages karantæne, hvis man mellemlander i Storbritannien.

Lokale restriktioner

Fordi deltavarianten for alvor dominerer i Portugal, har portugisiske myndigheder indført restriktioner, som afhænger af risikovurderingen i den pågældende kommune. Risikovurderingen afgøres på baggrund af incidenstallet, som er antallet af nye coronatilfælde pr. 100.000 indbyggere målt over de seneste syv dage. Tjek derfor restriktionerne før afrejse.

Generelt gælder for hele Portugal et forbud mod at drikke alkohol på gaden og i parker. Supermarkeder og kiosker må desuden ikke sælge alkohol efter klokken 20, ligesom restauranter og barer kun må udskænke alkohol efter 20 i forbindelse med spisning.

Det er ikke tilladt at samles flere end ti personer på offentlige arealer.

Hvis du ikke kan overholde en afstand på to meter, skal du bære mundbind på offentlige udendørsarealer. Desuden skal du bære mundbind indendørs i offentlig transport, i supermarkeder, butikker og så videre.