Deloitte vejleder i afrikansk skatteunddragelse

Som kunde hos det verdensomspændende revisions- og rådgivningsfirma Deloitte kan virksomheder blandt andet få vejledning i, hvordan man undgår at betale skat i afrikanske lande, også selvom Deloitte officielt tager »skarp afstand« fra skatteunddragelse.

Foto: PARIVARTAN SHARMA

AFRIKA: Blandt de ting som revisionsvirksomheden Deloitte rådgiver deres kunder om findes regnskab, moms, afgifter og skat og herunder angiveligt også, hvordan man undgår at betale skat af de værdier, man tjener i fattige ulande som Mozambique.

Det viser nye offentliggørelser, som den internationale nødhjælpsorganisation ActionAid International står bag.

»Det er udtryk for dårlig virksomhedsetik og svigtende samfundsansvar, når et ellers anerkendt revisionsfirma som Deloitte går ud og direkte tilbyder deres kunder hjælp til at slippe for skat i nogle af verdens fattigste lande,« siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, der er en del af ActionAid.

 

Helt konkret viser ActionAids undersøgelse, at Deloitte, der har aktiviteter i 50 afrikanske lande, tilbyder multinationale virksomheder hjælp til at minimere deres skat i Mozambique ved at oprette et skuffeselskab i skattelyet Mauritius, hvilket ikke er en ulovlig handling. Alligevel mener Mellemfolkeligt Samvirke, at rådgivningsformen er »helt uacceptabel«, mens Deloitte selv forklarer overfor ActionAid, at skattesamarbejdet kan være gavnligt for investeringerne i ulandene.

»Dobbeltbeskatningsoverenskomster eksisterer for at gøre det muligt for de pågældende lande at finde en balance mellem behovet for at fremme investeringer, øge skatteindtægterne og til at arbejde sammen med andre lande, som også ønsker at øge indtægterne. Hvis disse ikke eksisterede kunne det medføre en reduktion af investeringerne og dermed mindre profit for de pågældende lande,« siger en talsmand fra Deloitte. Deloittes danske direktør, Anders Dons, understreger dog, at det ikke er en del af firmaets gængse praksis at vejlede i skatteunddragelse.

»I relation til skatteplanlægningen er vores holdning klar. Vi tager skarp afstand fra skatteunddragelse. Det vil Deloitte ikke bidrage til, og vores etiske regler opremser skarpe konsekvenser for ansatte, som overskrider reglerne. Skatteregler skal overholdes,« siger Dons, der nu vil tage kontakt til Deloitte i Mauritius for at undersøge sagen.

Tidligere på året afslørede ActionAid i en undersøgelse at næsten halvdelen, 46 procent, af de udenlandske investeringer i udviklingslandene kommer fra et selskab, der opererer fra et skattely, oplyser Berlingske.