Dell-grundlægger trækker sig delvis

Formand Som 39-årig trækker computerfabrikanten Michael Dell sig tilbage fra direktørposten.

Dell-grundlægger trækker sig delvis - 1
Dell-grundlæggeren Michael Dell følger nu i fodsporene på andre topchefer, der opgiver »dobbeltmandatet« som både formand og adm. direktør.<br>Foto: Henrik Ole Jensen <p><br> Fold sammen
Læs mere
Den 39-årige Michael Dell trækker sig tilbage fra direktørposten i verdens mest sælgende firma for personlige computere, firmaet, der bærer hans eget efternavn.

Michael Dell vil fremover nøjes med at være bestyrelsesformand, mens hans højre hånd gennem mange år, Kevin Rollins, bliver adm. direktør.

Nyheden efterlod Dell-aktien aldeles uberørt, for ændringen er mest en formalisering af arbejdsfordelingen mellem de to.

Den kommer, efter at andre IT-virksomheder har gjort noget tilsvarende de seneste år. Hos Microsoft er Bill Gates nu bestyrelsesformand og ledende software-arkitekt, og Steve Ballmer er adm. direktør. I software-firmaet Oracle har Larry Ellison for nylig annonceret, at han fremover vil nøjes med at være bestyrelsesformand.

Foregangsmand
Michael Dell, der er betydeligt mindre karismatisk end både Gates og Ellison, men vedholdende til det kedsommelige, etablerede sin virksomhed i 1984 som 19-årig, da han fra sit kollegieværelse i Texas begyndte at bygge computere til studiekammeraterne.

Han opgav hurtigt studierne og så som den første for alvor mulighederne i at sælge computere via postordre og senere også ved direkte salg på internettet.

I 1990erne passerede han selveste IBM på salg af PCer, og han blev selv en af verdens rigeste mænd. Lige nu rangerer magasinet Forbes ham som verdens 18. rigeste med en formue på 78 mia. kr.