De tjener på tobak og støtter kulturen med millioner

En del af pengene fra den enorme indtjening i den politisk ukorrekte tobaksindustri kanaliseres via de tre koncerner Augustinus, Obel og Færch til velgørende formål, musik og forskning. Tobaksfonden har en formue på fem milliarder kr. Grafik: Det danske tobaksdynasti

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stenrige københavnske Augustinus Fonden, der sidder på en formue på fem milliarder kr., gav sidste år over 100 millioner kr. til velgørende og humane, kulturelle og videnskabelige formål.

Men den noget mindre aalborgensiske, Det Obelske Familiefond, og den endnu mindre Færch-koncern i Holstebro deler ligeledes millioner ud. Den ualmindeligt velhavende Augustinus Fonden er mæcenen over alle i tobakkens verden.

Sidste år var der Obel-legater på samlet 15 millioner kr. De gik eksempelvis til kulturelle formål og forskning på universitet i Aalborg, hvor tobaksfabrikken C.W. Obel blev stiftet i 1787.

Røde Kors og sundhed
Det er noget af et paradoks, at en del af rigdommene, dvs. indtjeningen fra den politisk ukorrekte tobaksindustri - Skandinavisk Tobakskompagni (ST) - kanaliseres videre til videnskabens, kulturens og kirkens verden.

Baggrunden er, at Augustinus-, Obel- og Færch koncernerne kontrollerer ST, der er en af dansk erhvervslivs største indtjeningsmaskiner. Sammen med de to øvrige tobaksselskaber har Augustinus Fonden i mange år siddet på godt halvdelen af Skandinavisk Tobakskompagni, der blev stiftet i 1961 ved en fusion mellem de tre tobaksvirksomheder.

Blandt Augustinus Fondens formål er at støtte projekter til afhjælpning nød og forbedring af menneskers livsvilkår, klassisk musik og ensembler, bevarelse af miljøet og fremme af forskning. Kulturen fik mest, nemlig knap 55 mio. kr. sidste år. Syddansk Universitetscenter, Johannes Larsen Museet i Kerteminde og et Dansk Røde Kors' projekt for krigstraumatiserede børn i Palæstina blev også betænkt. Fonden ejer og driver ligeledes Skodsborg Sundhedscenter.

Samlet delte Augustinus 110 mio. kr. ud i 2004. Blandt de større bevillinger var støtte til renovering af Tivolis koncertsal og Regensen. Radiosymfoniorkestret og Den Jyske Opera fik også en pæn sum fra Augustinus.

Og hvem trækker så i trådene i Augustinus Fonden? Det er formanden advokat Axel Kierkegaard, der sammen med den 60-årige Peter Augustinus og tidligere Bikuben-direktør Børge Munk Ebbesen er ansvarlige for uddelingerne.

Pengemaskine
Ejerskabet af pengemaskinen ST gav i 2004 Augustinus-, Obel- og Færch-koncernerne en net indtjening på 600 millioner kr. De blev fordelt med 300 mio. til Augustinus, 210 mio. kr. til Obel og 90 mio. til Færch. De tre ejer henholdsvis 50, 35 og 15 procent af Skandinavisk Holding, der kontrollerer Skandinavisk Tobakskompagni.

Tobaksfondene har netop købt yderligere aktier i kompagniet. De tre ejere vil fremover kunne regne med at tjene 30 pct. på deres aktier i tobakken. Da indtjeningen er rimelig konstant år efter år, vil det med andre ord betyde, at Augustinus Fonden vil score ca. 400 mio. kr. årligt fra Skandinavisk Tobakskompagni.

I medierne stilles der løbende spørgsmålstegn ved etik og moral, da Skandinavisk Tobakskompagni og andre internationale tobaksfirmaer fortsætter deres megaindtjening på salg af tobak, som folk i værste fald kan dø af. (Ligesom folk iøvrigt kan dø af alkohol, hvis der drikkes for meget i for mange år.)

I slipstrømmen på forretningen Skandinavisk Tobakskompagni blomstrer velgørenheds- og kulturinitiativerne fra de tre gamle tobaksklaner, hvis familiemedlemmer kontrollerer Augustinus-, Obel- og Færch-koncernerne.

Men det er kun i tilfældet Færch, at efterkommerne af det gamle tobaksfirmas stiftere i dag er aktionærer. Annemette Færch, Grethe Limb, Lone Færch, Merete Christine Færch og Rasmus Færch ejer således hver over fem pct. af kapitalen i moderselskabet Færch Holding. Det e½r med en egenkapital på 800 mio. kr. det mindste af de tre firmaer.

På fem år frem til 2004 er egenkapitalen i den suverænt rigeste fond, Augustinus Fonden, mere end fordoblet til 5,1 mia. kr.

Obel støtter Aalborg
Samme opbygning som Augustinus med en fond foroven, der er skabt af indtægterne fra Skandinavisk Tobak, har C. W. Obel-koncernen. I Det Obelske Familiefond lå der ved udgangen af regnskabsåret 2004 en fondskapital på 1,3 milliarder kr. Et center med en international forskerskole på Aalborg Universitet modtog eksempelvis 2,5 millioner kr. Formand for fondet er manager Christen Obel. I bestyrelsen sidder adm. direktør Anders Obel fra C. W. Obel, tidligere Carlsberg-direktør Walther Paulsen og advokat Eskild Trolle. Initiativtager til stiftelse af fondet i 1956 var Asta Obel. Formålet var at støtte udviklingen i Nordjylland.

»Det prøver vi at gøre på bedste vis for at få en vækst i Nordjylland. Vi donerer især meget til Aalborg Universitet og Aalborg Sygehus. Vi støtter også andre ting, der kan gøre Aalborg attraktiv som by. Derfor støtter vi også musikhuset, så Aalborg kan tiltrække de rigtige mennesker,« siger Anders Obel, der er Asta Obels oldebarn.

Færch støtter Holstebro
Færch-klanen med hovedsæde i Holstebro er den mindste af tobaksdynastierne. Siden 2000 er formuen i moderselskabet Færch Holding vokset med 300 mio. kr. til 800 mio. kr. Hovedparten af formuen kommer fra tobakken. Færch Holding A/S har i en årrække sponsoreret kulturelle aktiviteter og sport i Holstebro såsom fra Peter Schaufuss Balletten, Holstebro Musikteater, en jazzklub og håndboldklubben Team Tvis Holstebro.

»Vi er bestemt glade for støtten fra Færch,« siger administrationschef Birgitte Winding fra balletten, der de senere år har modtaget 200.000 kr. årligt. Desuden giver Færch pænt med penge til UNICEF, Kræftens Bekæmpelse og Dansk Røde Kors.

Den læreruddannede Lone Færch hører sammen med godsejer Rasmus Færch, der er formand for Færchfonden, til blandt de ledende medlemmer i det mindste tobaksdynasti.

Lone Færch er administrerende direktør i moderselskabet Færch Holding og R. Færchs Fabrikker. Og som næstformand i bestyrelsen for både Skandinavisk Tobakskompagni og Skandinavisk Holding har hun stor indflydelse på dansk tobaksindustri.