De store projekters tid

Der investeres i disse år milliarder og atter milliarder i nogle helt utrolige byggeprojekter, der på tegnebordet ligner det rene fantasteri. Men det er virkeligheden i Sydkorea, i Dubai, hvor nye byområder skyder op fra grunden - eller vandet.

De store projekters  tid - 1
Tre af nøglepersonerne bag New Songdo City med en model af byen i forgrunden. Til venstre er det Pietro A. Doran fra Doran Capital Partners, Korea, i midten Stan Gale, bestyrelsesformand og topchef i The Gale Company, og til højre John B. Hynes, III, managing partner i det amerikanske selskab. Foto: Peter Hartung Fold sammen
Læs mere
Ingen moderne science fiction-forfatter havde kunnet gøre det mere overbevisende. Enhver byplanlæggers vildeste drømme føres i disse år ud i livet.

Hvad der ligner resultatet af gale arkitekters hovmod opføres i disse år i sten, glas og metal rundt omkring i verden. Det er blevet de store projekters tidsalder.

Det kunne vi ved selvsyn konstatere på Palais des Festivals i Cannes, hvor det ene vilde projekt efter det andet lå for vores øjne i alle fem niveauer på MIPIM-messen.

Normalt ville det olympiske byggeri i Grækenland samt de nye sportsarenaer i Portugal løbe med opmærksomhed i et år, der byder på både Olympiske Lege og EM i fodbold.

Grækerne har alene brugt 4,6 mia. euro på at modernisere landets infrastruktur og klæde sig på til at være værtsland for OL i august 2004. De 1,5 mia. euro er alene brugt på at opføre nye sportsanlæg eller modernisere de eksisterende. På samme måde som portugiserne har haft travlt med at anlægge fodboldstadions for store summer op til juni måneds fodboldturnering.

Men det var slet ikke de stakkels grækere eller portugisere, folk gik og snakkede om. Der var nærmest tomt på den stort anlagte portugisiske stand, hvor man ellers både kunne smage på årgangs-portvin og vinde billetter til sommerens kampe. Tilsvarende var den græske stand i kælderen ikke just en opvisning i kreativitet og fremsynethed.

Nej, det mest opsigtsvækkende på MIPIM var fra Sydkorea og Dubai.

Opgave: Byg en by
Nogle gange kan tingene blive så store, at de er svære at fatte. Mens vi i Danmark er ved at dåne over Fields i Ørestad, sidder nogle sydkoreanere og nogle amerikanere og planlægger et byprojekt, der i sine dimensioner slår det meste, verden har set.

New Songdo City hedder byen. Eller rettere: Projektet. Byen skal nemlig først bygges, og det sker helt fra grunden eller - for at gøre det endnu mere fantastisk - fra havbunden.

Det hele foregår på 600 hektar nyindvundet land langs kysten af den koreanske storby Incheon, blot 50 kilometer sydvest for Sydkoreas hovedstad Seoul. Her, hvor vandet hidtil har hersket, vil koreanerne opføre en ny storby, der bliver noget af det mest moderne.

Byen skal huse 50.000 beboere med alt, hvad dertil hører. Boliger, fritidstilbud, grønne områder, butikscentre, kontorer, erhverv, sportsarenaer, undergrundsbane, motorveje og så videre.

New Songdo City skal rumme 150.000 arbejdspladser og blive et økonomisk kraftcenter i regionen. Det officielle sprog bliver engelsk, og byplanlæggerne har forsøgt at tænk på alt. Byen får også uddannelsesinstitutioner, konferencecentre, hoteller og parkeringspladser under jorden.

Udviklingen af projektet er lagt i hænderne på Gale International, Korea, som er et 70/30 joint venture mellem det private amerikanske udviklingsselskab Gale International og Posco E&C, Korea. Udviklingsprojektet løber over 10-15 år. Budget? Over 20 mia. dollar.

Og sådan kan man blive ved med at nævne svimlende tal og summer. Byen, der foreløbig kun eksisterer i Lego-format eller som 3D-animationer er udpeget som officiel Master Plan City i Sydkorea. Det bliver endvidere frihandelszone og IT-mekka.

Starten er gået
New Songdo City synes sikker på at blive en realitet. Koreanerne har allerede opført masser af boligejendomme i området, der grænser op til den planlagte by - og lejlighederne er blevet revet væk. Masser af koreanere sætter deres lid til projektet.

Det kan de sikkert også roligt gøre. To tredjedele af det planlagte område er nu tørlagt, og fase 1 af selve byggeriet starter i 2004 med et budget på to mia. dollar. De første 2.300 boliger, et stort indkøbscenter, hoteller og et konferencecenter står først på listen. Den del er overstået i 2007, men allerede i 2005 starter fase 2 med opførelse af kontorbygninger, skoler etc.

Og når den sidste af fem faser efter planen fuldføres i årene 2010-2014, vil New Songdo City efter planerne være en velfungerende storby.

»De koreanske myndigheder, som har taget initiativet til byen, betaler for hele opbygningen af infrastrukturen, men resten skal finansieres privat,« svarer John B. Hynes, III, managing partner i The Gale Company Real Estate Investment and Services.

Selv for en amerikaner er det stort. Og for The Gale Company er det det største udviklingsprojekt nogensinde. Er der slet ingen grund til bekymring?

»Jo, det skulle da lige være finansieringen. Vi er jo udviklere og dermed afhængige af investorerne og udviklingen i den globale økonomi. Men foreløbig har vi købt de første 40 hektar land, og vi har option på resten. Sydkorea ligger i et smørhul i forhold til Kina og Japan, og vækstpotentialet i regionen er enormt,« mener John B. Hynes.

»Det bliver en by, der målt på livskvalitet ikke findes magen til noget sted i verden. De international selskaber vil stå i kø for at være med, men 90 procent af beboerne vil være koreanere. Og de vil opleve en dagligdag som intet andet sted i verden.«

Kan ses fra rummet
Hidtil har man - uden hold i virkeligheden - hævdet, at Den Kinesiske Mur et det eneste menneskeskabte monument, der kan ses fra Månen.

Til gengæld er det sikkert, at Dubai er midt i et byggeprojekt, der allerede nu kan ses på oversigtsbilleder fra satellitter - og med det blotte øje fra rummet.

Dubai er det største emirat af de syv Forenede Arabiske Emirater, og placeringen ved Den Persiske Golf udnytter man til at opføre ikke ét, ikke to, men hele tre arkitektoniske bymirakler.

The Palm ved Jumeirah, The Palm ved Jebel Ali samt øgruppen The World. Hver især fantastiske former, hvis storhed kræver, at man er sådan cirka i satellithøjde. Da vil man se de to palmeformede byer vokse ud fra kysten, og man kan se øgruppen, der er formet som et verdenskort.

Det er samme development-virksomhed, Nakheel Properties, der står bag projekterne. Nakheel er baseret i Dubais finansmekka, og det har krævet et dybt spadestik i millionbyens pengetank at finde midler til projekterne, der hver især er baseret på kunstige øer ud for Dubais kyst.

Ifølge udviklerne bag projekterne er palmebladet den naturlige facon, der skaber det største areal af sandstrande i de nye kystbyer, der bliver beskyttede af bølgebrydere. Byerne skal huse 5.000 beboere i 2.400 kystlejligheder, der sælges til velhavere fra hele verden.

Her kan man virkelig tale om luksus. Priserne bliver eventyrlige, og projektet omfatter luksushoteller - de første er opført, temaparker, restauranter og golfbaner. Samtidig står et andet Dubai-udviklingsselskab, EMAAR, bag en lang række tilsvarende projekter i Dubai: Jumaira Beach Residence, Dubai Marina og Burj Dubai Towers - verdens højeste bygning.

Man taler allerede - helt uden arabisk beskedenhed - om at man skaber verdens 8. vidunder.

På en måde er projekterne kropsliggørelsen af en ny økonomisk verdensorden, hvor investorernes milliarder søger derhen, hvor projekterne er de største og de dyreste.

Renten er i bund, milliarderne skal jo anbringes et sted - og hvem ved, om man kommer med i netop dét fabelprojekt, der bliver århundredets Big Business?