De store industrikoncerne har svært ved at trække læsset

Det kniber med at vokse og vinde markedsandele for de store – især for Grundfos.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i denne kategori vi ser de store familieejede industrivirksomheder som Danfoss, Grundfos og Linak. Her betyder industrieksporten meget. Den bar dansk økonomi igennem i 2013, men det kniber alligevel med at vokse og vinde markedsandele for de store – især for Grundfos. Her er problemerne erkendte og velkendte. Det er nu op til den nye koncernchef Mads Nipper at vende udviklingen. Det skal ske i tæt sammenspil med familien Due Jensen, der nu er blevet repræsenteret i direktionen ved Niels Due Jensens søn Poul, tredje generation i dynastiet.

Måske kan Grundfos hente inspiration hos Desmi i Aalborg, der laver marinepumper. Virksomheden går godt, selv om vi finder den noget længere nede ad listen.

Familiearvinger har ikke plads i direktionen hos Danfoss. Her har koncernchef Niels B. Christiansen efterhånden fået styr på den sønderjyske termostatproducent. Indtjeningen vokser, selv om omsætningen stagnerer. Senest har Danfoss besluttet sig til vækst ved opkøb i bl.a. Finland, men det ser vi først resultatet af i næste års tabel.

Linak-ejer Bent Jensen – der ligesom Danfoss har hjemsted på Als – er i færd med at forberede generationsskiftet. En fond, hvor medarbejderne måske skal overtage en mindre del af virksomheden, er under overvejelse. Indtjeningen på aktuatorer bl.a. til hospitalssenge er fremdeles solid.

Kategoriens højdespringer er værktøjsproducenten Unimerco i Sunds ved Herning. Selskabet er overtaget af japanske Kyocera. Det har både været godt for omsætningen og indtjeningen. Salget er øget med 40 pct., og indtjeningen er fordoblet.

Blandt de meget veldrevne virksomheder i kategorien finder vi også Jensen Danmark på Bornholm, der ligesom Linak leverer til hospitalssektoren – bl.a. rullemaskiner til hospitalernes vaskerier.

Derimod kunne den sydjyske producent af pladevarmevekslere Sondex ikke fastholde omsætningsfremgangen fra i fjor. Men indtjeningen er stadig i top. Sondex er bl.a. eksponeret mod det russiske marked.

Branchen blev meget hårdt ramt af finanskrisen med et omsætningsfald på 13 procent og negativ afkastningsgrad i 2009.

 

 

 

Siden er indtjeningen meget hurtigt kommet op på et højere niveau end før krisen. De seneste år har branchen haft en afkastningsgrad på omkring 10 procent. Men siden 2010 har væksten været aftagende. I 2013 krøb den lige akkurat op på 1 procent. Det skyldes især, at de to store - Danfoss og Grundfos - stort set ikke voksede i 2013. De to giganter står for næsten 60 procent af branchens samlede omsætning og en endnu større andel af branchens resultat.