De største danske lobby-huse

Højest et par håndfulde kommunikationshuse i Danmark beskæftiger sig professionelt med lobbyisme. Her er en oversigt.

Et hav af store danske virksomheder, interesse-, og erhvervsorganisationer forsøger hver dag at få folketingspolitikere i tale - ofte i håb om at en ny lov bliver til mindst mulig gene for lige præcis den interesse, den enkelte organisation varetager.

De fleste store organisationer og selskaber har egne lobbyister ansat. Men når det ikke er nok, henvender de sig til eksterne konsulenthuse.

Og her er lobby-magten samlet i ganske få firmaer og enkeltpersoner.

Af de største eksterne lobbyhuse i Danmark kan i uprioriteret rækkefølge nævnes: GCI Mannov, Rostra Kommunikation, Burson-Marsteller, Radius Kommunikation, PrimeTime og Gunbak PA.

Udvalgte personer:

Hos PrimeTime finder man Peter Sterup, der har en baggrund som medlem af Folketinget og generalsekretær for Det Konservative Folkeparti. Han har været informationschef i Dansk Industri og har desuden arbejdet som politisk journalist på en række dagblade.

I Radius Kommunikation huserer bl.a. Nicolaj Andersen, der har været ansat hos De Konservative. Som i de fleste andre bureauer har mange medarbejdere hos Radius baggrund fra det politiske system - en fordel, når man driver lobbyisme.

Burson-Marsteller har Villy Dyhr ansat som Public Affairs chef. Han har tidligere arbejdet i Forbrugerrådet.

Rostra Kommunikation har bl.a. Asbjørn Haugstrup, der har en fortid hos Det Radikale Venstre i Folketinget og EU-Parlamentet. Og så har Rostra netop hentet Flemming Mieth som partner. Flemming Mieth kom fra en partnerstilling i Holm Kommunikation og har bl.a. arbejdet i EU-parlamentet og i Folketinget.

Hos Danmarks største kommunikationshus, GCI Mannov, styrer Jesper Lynghus lobby-løjerne. Han har titel af "Direktør Corporate Issues" og har en fortid som bl.a. pressechef i Forbrugerstyrelsen og mangeårig TV-, dagblads- og fagbladsjournalist.

Geelmuyden.Kiese har Peter Goll på holdet - han er netop blevet optaget som partner i det skandinaviske kommunikationshus. Peter Goll har en fortid som pressesekretær og medlem af SF.

Og så har Sven Gunbak i virksomheden Gunbak PA samlet et hold af meget erfarne personer. Bl.a. tidligere rådgiver for finansminister Thor Pedersen, Carsten Mai. Statsministerens tidligere spindoktor Michael Kristiansen er også løst tilknyttet Gunbaks firma.

Af selvstændige kommunikationspersoner kan nævnes tidligere TV-journalist og informationschef for Dansk Supermarked, Poul Guldborg, der i dag har eget firma med den overbevisende titel "Guldborg Unlimited."

Kogt ind til benet er der omkring 500 mennesker i den eksterne kommunikationsrådgivningsbranche i Danmark med i gennemsnit 12 ansatte - hvor måske 10 pct. er involveret i lobbyisme, og hvor omkring 25 personer er hardcore lobbyister.