De statsansatte går ned i løn første februar

Ansatte i staten må nu gå 0,25 procent ned i løn, fordi coronaen har givet et tilbageslag i hele økonomien.

Ansatte i staten går 0,25 procent ned i løn i februar. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Første februar er der økonomisk smæk til alle ansatte i staten i form af en lønnedgang på 0,25 procent.

Det skriver Fagbladet 3F.

Der er udsigt til, at en helt almindelig 3F’er ansat i staten fra første februar får cirka 60 kroner mindre i løn – og når beløbet er fratrukket skat er det cirka 40 kroner.

At alle statsansatte må gå ned i løn er et resultat af, at de privatansattes lønudvikling har været væsentligt lavere end forventet. Og det skyldes udelukkende corona’ens negative effekt på økonomien.

»Det er bestemt ikke sjovt, at man mister omkring 60 kroner om måneden. Men det er i en størrelsesorden, som vi har vurderet, at man kan leve med, selvom det er ærgerligt,« siger Hanne Gram, der er forhandlingssekretær i 3Fs offentlige gruppe og medlem af CFUs forhandlingsudvalg.

CFU er de statsansattes sammenslutning, der forhandler overenskomster og aftaler med Skatteministeriet.

At de privatansattes løn nu meget konkret spiller ind på de statsansattes løn skyldes den såkaldte reguleringsordning.

Den gør, at lønudviklingen på det offentlige arbejdsmarked følger udviklingen på det private område nogenlunde.

Reguleringsordningen sagde man ja til under de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 og har været en del af det offentlige lønsystem i årevis.

»Reguleringsordningen sikrer, at de privatansatte i gode tider ikke kan stikke helt af lønmæssigt i forhold til de offentligt ansatte. Så den er god, når der er fremgang på det private område, men den gør så også, at vi kommer til at betale, når der er nedgang,« siger Hanne Gram.

Hun understreger dog også, at de offentligt ansatte netop står over for at skulle forhandle om nye løn- og arbejdsvilkår for de næste år.

»Så vi forventer, at de statsansatte henter pengene hjem pr. 1. april – og gerne mere,« siger Hanne Gram.

De offentlige overenskomstforhandlinger blev officielt skudt i gang før jul, men drøftelserne mellem parterne går først rigtigt i gang nu.

Oprindeligt stod de statsansatte faktisk til en lille lønstigning pr. 1 februar 2021 – en lønstigning, der var forhandlet på plads under de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018.

Men alene at annullere denne lønstigning var altså ikke nok til, at lønreguleringen ”kom i balance”.

CFU og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som forhandler på statens vegne, har de seneste måneder drøftet, om lønnedgangen blot skulle regnes ind i de kommende overenskomstforhandlinger.

»Men til sidst blev vi enige om, at det var et bedre udgangspunkt at have ren røv at trutte i inden forhandlingerne, frem for at skulle starte med at afregne en gæld,« siger Hanne Gram.

De cirka 60 kroners lønnedgang er regnet ud fra, at en 3F’er ansat i staten gennemsnitligt tjener cirka 25.000 kroner, og når beløbet er fratrukket skat er det cirka 40 kroner.

Hvordan reguleringsordningen spiller ind på lønudviklingen på det kommunale og regionale område er endnu ikke endeligt på plads.