De rige skal nok overleve

KLUMME.

Videnskabsfolkene bag The Bulletin of the Atomic Scientists annoncerede torsdag i forgangne uge, at viseren på dommedagsuret havde flyttet sig til to og et halvt minut i midnat. Videnskabsfolkene holder øje med, hvor tæt vi er på civilisationens kollaps. Foto: Jim Lo Scalzo/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle taler om kaos og jordens undergang lige nu i USA, efter at magasinet The New Yorker offentliggjorde en artikel om de superrige, der køber enorme lejligheder i nedlagte militære bunkere. De rigtigt rige ruster sig til at overleve, når der hersker kaos på jorden enten efter en naturkatastrofe eller som følge af politisk uro.

Men hvorfor gør de det lige nu? Ifølge forfatteren til artiklen, Evan Osnos, som selv tilbragte en nat i et luksuriøst projekt i Kansas, hvor der er plads til 5.000 superrige mennesker, er det en stigende angst for fremtiden.

Til den amerikanske radiostation NPR siger Osnos, at disse superrige mennesker fra Silicon Valley og New York føler, at politikerne er ved at miste kontrollen, og at vores institutioner er ved at falde fra hinanden. Men hvor de fattige »doomers«, som de hedder, graver sig ned i skoven og bevæbner sig med militære våben i alle afskygninger, har de superrige hyret private hære til at bevogte nedgangen til bunkerne.

Lejlighederne koster tre millioner dollar stykket. Alt drives af vedvarende energi og en atomreaktor, og der er gartnerier og fiskeopdræt og selvfølgelig kød og alt muligt andet både ferskt og på dåser. De superrige kan – mens verden går under – forlyste sig med luksusmad, biografer, fitnessrum, swimmingpools og meget andet.

Det er især tech-folket i Silicon Valley, der ser problemerne tårne sig op. Som Osnos siger, så er det folk, der ved, at kunstig intelligens, som de sidder og udvikler, vil skabe større ulighed i vores samfund. Det kan resultere i opstande og borgerkrige. Og disse tech-folk ved også, hvor skrøbeligt vores moderne samfund er. Hvis et system bryder sammen, kan det udløse kædereaktioner, der f.eks. betyder, at forretninger ikke længere bliver forsynet med frisk kød og mælk, fordi leverancerne styres gennem komplicerede procedurer som f.eks. GPS. Det styres via internettet. Og hvis et af systemerne fejler, kan det give problemer. Dertil kommer den klassiske angst for naturkatastrofer.

Som Osnos siger til NPR, er det forenklet sagt også en angst for det, de kalder for »høtyvene« – folk, som rejser sig i protest over udviklingen og især vil gå efter de rige velhavende personer i de amerikanske storbyer. Derfor er der også mange, der bruger de nye bunkere flere gang om året til blot at slappe af og komme væk fra en usikker verden, som, de føler, trænger sig mere og mere på.

Der har været dommedagsangst altid hos mennesker og mest udpræget, når man står over for store teknologiske revolutioner.

Folk – især dem med de dårligste uddannelser – vil miste deres arbejde, men også folk højere oppe i systemet kan undværes, efterhånden som de nye teknologier vinder frem. Og uligheden er i dag større end tidligere. Folk er blevet opmærksomme på, at der er nogle, der er meget rige, og at fordelingen af verdens goder godt kan blive anderledes. En ubehagelig tanke, hvis du har en mia. dollar eller mere på bankbogen.

Og så er der lige Donald Trump – som sædvanlig. Eller rettere. Det er ikke så meget ham, men det, han har sat i gang. Det har også skabt en vis usikkerhed hos disse kreative mennesker, fordi Trump har bevist, hvor skrøbelig politik kan være, og at alt det, man hidtil har troet på, at regeringer kunne klare, nu er mere usikkert end tidligere.

Flere af de folk, der beskæftiger sig med begrebet dommedagsbevægelserne, siger, at der er en snigende fornemmelse af, at alt det, man troede på, regering, Kongressen, højesteret og mange andre institutioner, langsomt er ved at smuldre efter en valgkamp, der var ualmindelig brutal. Og når man ser de mange protestmarcher, der har været, hvor både tilhængere og modstandere af Trump har haft sammenstød, er den fornemmelse ved at bide sig fast.

Men der er også nogle, der maner til ro. I stedet for at grave sig ned i bunkere, kan man bidrage med det, disse mennesker altid har bidraget med. Løsninger på komplicerede politiske spørgsmål.