De købte kriseramt virksomhed for en håndfuld millioner – og var milliardærer tre år efter

Finansmanden Peter Korsholm og den tidligere topchef i trækoncernen DLH, Kent Arentoft, købte i 2015 affaldsvirksomheden DSV Miljø for en håndfuld millioner. Nu er Korsholm blandt de hundrede rigeste i Danmark, og Arentoft placeret lige i halen af listen

Peter Korsholm købte sammen med Kent Arentoft affaldsvirksomheden DSV Miljø i 2015 for en håndfuld millioner kr. Nu er de begge milliardærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politianmeldelse, voldgiftssag og beskyldninger om grov økonomisk kriminalitet karakteriserede en af de mere dramatiske virksomhedshandler i dansk erhvervsliv, da den kriseramte affaldsvirksomhed DSV Miljø skiftede ejer i 2015. Långiverne FIH, PKA og LD overtog dengang hovedparten af aktierne i virksomheden fra en britisk kapitalfond Triton for en krone. Kort efter blev DSV Miljø  solgt videre til to erhvervsfolk, finansmanden Peter Korsholm og den tidligere topchef i trækoncernen DLH, Kent Arentoft til en hidtil ukendt pris, som Berlingske nu kan sætte tal på.

I dag er Peter Korsholm og Kent Arentoft begge blevet milliardærer på handlen. Korsholm er lidt rigere end Arentoft, fordi han havde mere på kistebunden i forvejen fra sin tid i kapitalfonden EQT. Med en formue på 1,4 milliarder kr. er han derfor i år nr. 90 på Berlingskes liste over de hundrede rigeste danskere, mens Kent Arentoft befinder sig lige udenfor listen med en formue på 1,2 milliarder kr.

Transaktionerne omkring DSV Miljø, som i dag hedder DSVM Invest, vakte harme hos mindretalsaktionærerne, herunder især den tidligere DSV-direktør og aktionær Leif Tullberg, som  i 2015 meldte FIH og LD til politiet for at have røvet virksomheden for næsen af de små aktionærer. »Virksomheden er blevet stjålet for næsten af de små aktionærer. Derfor melder vi FIK, LD og de grå bagmænd til politiet,« sagde Leif Tullberg dengang til Berlingske.

Ro på

I dag er der dog faldet mere ro over gelederne: »Der blev indgået et forlig, som jeg ikke kan komme nærmere ind på,« siger Leif Tullberg, som ikke vil udtale sig om værdien af DSVM Invest: »Det var en god virksomhed dengang, og det er det også nu,« lyder hans eneste kommentar.

Peter Korsholm er kendt som tidligere ledende partner i den svenske kapitalfond EQTs danske afdeling, hvor han efterfulgte Ole Andersen, nu bestyrelsesformand i Danske Bank. Kent Arentoft er kendt for sin rolle i afviklingen af trækoncernen DLH, hvor hans sidste årsløn i DLH i 2015 løb op i 17,8 mio. kr. svarende til en fjerdedel af DLH's markedsværdi på det tidspunkt.

Tidl. medejer af DVS Miljø Leif Tullberg

» »Der blev indgået et forlig, som jeg ikke kan komme nærmere ind på«


DSVM Invest, der beskæftiger sig med transport og modtagelse af forurenet jord og byggeaffald, omsatte i 2014/5 for 3,6 milliarder kr., men det lykkedes aldrig Triton at få en forretning ud af virksomheden. Underskuddet for regnskabsåret 2014/15  på 327 mio. kr. før skat skyldtes dog alene, at Peter Korsholm og Kent Arentoft foretog en stor ekstraordinær nedskrivning på goodwill og afholdt en række omkostninger kort efter ejerskiftet.

Året efter nåede DSVM Invest et førskat-resultat på 92 mio. kr., og i 2016/17 lød bundlinjen på 112 mio. kr. Hvordan 2017/18 ser ud, er uvist. Virksomheden har frist indtil 30. september til at indlevere regnskab, men det er endnu ikke indløbet hos Erhvervstyrelsen.

Beregningen af værdierne i DSVM Invest er foretaget af Berlingskes analytiker på listen over Danmarks rigeste gennem mere end 25 år, Ejlif Thomasen, som opgør værdierne i velhavernes virksomheder ved at gange driftsresultatet (EBIT) med en branchemultibel på 15 og korrigere for rentebærende gæld.

Klik her for at se den fulde liste over Danmarks 100 rigeste

Hemmelig pris

Da pensionskasserne og FIH overdrog DSVM Invest til Peter Korsholm og Kent Arentoft i 2015, var der mange spekulationer om, hvilken pris de to finansfolk betalte. Ved at kigge på regnskaberne i de to finansfolks private holdingselskaber, Peter Korsholms Togu Aps og Kent Arentofts KATA Group Aps, er Ejlif Thomassen nået frem til, at de to formentlig betalte tilsammen syv mio. kr. for DSVM Invest.

»De købte DSVM i 2015, og det fremgår af en note i Togus regnskab for 2015 vedrørende kapitalandele i associerede virksomheder, at de opgøres til kostpris. I 2015 er der opregnet en tilgang på 4,5 mio. kr., som jeg antager dækker købet af DSV Miljø og muligvis andre aktiver. KATA Group nævner et beløb på 3,5 mio. kr. i anskaffelsespris på de 50 pct. af aktierne i DSVM Invest. Dermed er den samlede købspris kun syv mio. kr., og værdien her tre-fire år efter altså over to milliarder kr.,« siger Ejlif Thomassen.

Peter Korsholm har i en sms-korrespondance afvist Berlingskes beregninger for værdien af DSVM Invest, som han mener er alt for højt sat. Han ønsker ikke at kommentere sin nye plads på listen over Danmarks rigeste.