De græske bankers blødning er stoppet

Meget tyder på, at pengene ikke længere fosser ud af de græske banker.

Foto: ORESTIS PANAGIOTOU.
Læs mere
Fold sammen

I hvert fald er der nu gået to uger, hvor den græske centralbank ikke har måttet bede Den Europæiske Centralbank ECB om ekstra nødlån.

- Det afspejler, at grækerne er stoppet med at hæve deres penge i bankerne, vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en skriftlig kommentar.

Siden den 29. juni har grækerne kun måttet hæve 60 euro per person om dagen i de græske banker for at forhindre, at bankerne blev drænet fuldstændigt for penge.

- I de første uger derefter hævede mange grækere de 60 euro, de kunne, så pengene stadig sivede ud af de græske banker. Men den trafik er nu stoppet. Grækerne sætter nu igen stort set lige så mange penge ind i bankerne, som de hæver, fortæller Jacob Graven.

Grækernes fornyede tillid til bankerne skyldes ifølge cheføkonomen først og fremmest, at de øvrige eurolande har stillet et nyt lån til den græske statskasse i udsigt.

- Dermed er risikoen for, at Grækenland forlader euroen - og veksler grækernes indestående i bankerne til næsten værdiløse drakmer - foreløbig forduftet. Alt tyder på, at en endelig aftale om en ny lånepakke til den græske stat kan være på plads i løbet af et par uger. Lånepakken vil utvivlsomt indeholde en stor pose penge til de græske banker, der skal have tilført ny kapital for at kunne overleve, vurderer Jacob Graven.

Cheføkonomen advarer dog imod, at forfalde til at tro, at alt er fryd og gammen i de græske banker.

- Hvis der i de kommende måneder igen kommer grus i samarbejdet mellem den græske regering og de andre eurolande, kan grækerne igen begynde at hæve deres penge i bankerne af frygt for et kommende kollaps. Under alle omstændigheder kan de græske banker imødese betydelige tab i det kommende år, da mange forbrugere og virksomheder får svært ved at betale deres lån i bankerne tilbage i lyset af, at græsk økonomi uundgåeligt vil være i bakgear. Det afspejles i dramatiske aktiekursfald i de græske banker, hvor flere har fået omtrent halveret deres markedsværdi siden den græske børs genåbnede mandag, analyserer Jacob Graven.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk