De er nået til generation 41

Verdens ældste firma er japansk, og chefen er af 41. generation.

Efter en samler kommer en spreder,« lyder det ofte hånligt om familiefirmaer, der har svært ved at komme fra anden til tredje generation - og i hvert fald ikke klarer fjerde.

Den slags problemer har man ikke i virksomheden Kongo Gumi i Osaka i Japan.

Den 54-årige ledere af forretningen Masakazu Kongo er af 41. generation, og repræsentere en suveræn etter, når verdens ældste stadigt eksisterende familiefirma skal udpeges.

Firmaet er ikke enormt. Omkring 130 medarbejdere, og en omsætning på 600-700 mio. kr. Men der er måske en simpel forklaring på, hvorfor det har overlevet: Det har holdt sig til det, som man mestrer - og det er nemt at fremvise særdeles troværdige referencer.

Konga Gumis allerførste opgave - i år 578 - kan nemlig stadig beses af hvem, der måtte ønske det.

Buddhisttempler
Den japanske prins Shotoku skulle bruge et nyt buddhisttempel og gav opgaven til den mand, hvis navn firmaet stadig bærer.

Konga Gumi kalder sig i dag et byggefirma, men det er stadig templer, man bygger.

På et typisk år er 25 af 30 projekter nye templer - og så er der en god vedligeholdelsesportefølje på ældre arbejder.

Konga Gumi har som alle andre virksomheder haft kriser, men de har altid handlet om konjunkturer - som i det nittende århundrede, hvor Japan var ramt af en stærk antibuddhist-bevægelse. Under Anden Verdenskrig var det også småt med normale opgaver, men da kæmpede man sig igennem på at bygge trækasser - til militært brug.

Europas ældste
Tyske Fugger kaldes Europas ældste firmavirksomhed. Det startede i 1367 da væveren Hans Fugger slog sig ned i Augsburg, hvor sønnerne Andreas og Jakob blev berømte for at lede den tyske tekstilhandel. I dag er der adskillige grene af familien, som gør sig i bl.a. en Fugger Bank og i forsikringsselskabet Nürnberger, der lever smukt med syv mio. kunder og 5.500 medarbejdere.