De danske kvægtransporter holder stille efter BSE-udbrud

I hundredvis af danske kølebiler, der normalt kører i døgndrift året rundt, har stort set holdt stille siden jul. Den danske eksport af oksekød til de store markeder i Europa er nærmest gået i stå på grund af kogalskaben, og det rammer hårdt i dele af vognmandsbranchen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver JydskeVestkysten.

Mange af de europæiske forbrugere frasiger oksekødet.

Kødbranchens Fællesråd vurderer. at branchen får et tab på omkring 1,5 mia. kr. i år, hvis forbrugerne fortsætter med at fravælge oksekødet, og markedet dermed ikke retter sig op.

Udover at ramme kvægproducenterne går det vigende oksekødsmarked også ud over eksportvognmændene. For en række af dem betegnes situationen som nærmest katastrofal.

"Det er ganske forfærdeligt, at det skulle gå så galt. Jeg kan slet ikke finde ord for det. På gårdspladsen holder 25 vogntog, der under normale omstændigheder ville være booket til eksport af okse- og kalvekød til Italien. Det er frustrerende at se på," siger adm. direktør Elsebeth Liendgaard i vognmandsfirmaet P.C. Holm Pedersen A/S i Hvalpsund ved Limfjorden til JydskeVestkysten.

90 pct. af aktiviteterne i det store vognmandsfirma med 35 biler og 60 ansatte er kørsel med okse- og kalvekød til Italien.

Men i denne uge har firmaet ikke sendt en eneste bil afsted, og i ugerne før gik der kun en-to biler af sted dagligt mod Italien til sammenligning med det sædvanlige seks-syv stykker.

Firmaet har derfor måtte skride til afskedigelser af chauffører og er gået på jagt efter nye kunder.

En anden betydende transportør af kød, Andreas Andresen/HST i Padborg oplever også et fald i mængderne af oksekød til europæiske lande. Til gengæld er efterspørgslen til det russiske marked øget væsentligt. Rusland ser ud til at være det eneste oksekødsmarked, der fortsat fungerer nogenlunde normalt.

Hos P.C. Holm Pedersen A/S er holdningen, at politikerne har håndteret BSE-sagen forkert og skabt en unødvendig frygt i den europæiske befolkning.

"Det er jo en form for hysteri, der har ramt Europa. Et hysteri, der ikke alene kan slå landbruget og slagterierne ihjel i hele Europa, men også de virksomheder, der transporterer kød," siger Elsebeth Liendgaard til avisen.

Ritzau