Daytrader stopper med gevinst på 11 millioner kroner

En 25-årig københavner har handlet aktier med arme og ben i mere end fire år. Det har givet gevinst, men nu stopper han. Det er for stressende, opslidende og farligt at være daytrader.

»Det giver ikke længere mening at løbe denne betydelige risiko og samtidig belaste krop og sjæl i en sådan grad,« siger Flemming Kozok Sørensen, som har tjent en formue som daytrader. Foto: Bjørn Stig Hansen<br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Et afkast på op mod 35.000 procent på fire et halvt år. En indtjening før skat på over 11 millioner kroner ved ikke færre end 72.758 handler med amerikanske aktier. Det svarer til en gevinst på godt 150 kroner eller bare 0,06 procent per handel.

25-årige Flemming Kozok Sørensen har været daytrader på fuld tid. Det vil sige, at han har handlet aktier med arme og ben og ofte frem til midnat, eftersom det er amerikanske aktier, han har hoppet ind og ud af. Nu har han besluttet at stoppe festen.

Hvorfor fortæller han om lidt. Først skal det nævnes, at Flemming Kozok med sine imponerende mange aktiehandler har betalt tæt ved 6,5 millioner kroner i ren kurtage til en amerikansk børsmægler. Hertil kommer andre transaktionsomkostninger i form af gebyrer per handlet aktie på mere end fire millioner kroner.

Den faldende dollar har også ramt Flemming Kozoks indtjening fra amerikanske aktier. For to et halvt år siden var dollaren oppe i 8,50 kroner. Nu er den 6,05 kroner. Det har givet et tab på cirka tre millioner kroner. Flemming Kozok har altså handlet mere end 24 millioner kroner hjem på lidt over fire år. Denne kæmpe indtjening er skabt med en startkapital på sølle 32.500 kroner.

Fik kæmpestor gæld
Flemming Kozok bor i København. På Greve Gymnasium begyndte han for ti år siden at handle aktier i det små. Efter at have tjent 700 kroner på ISS fik han blod på tanden.

»I spisefrikvarteret begyndte jeg at læse dagbladet Børsen og Erhvervsbladet for at få indsigt i de børsnoterede selskaber og markedets måde at agere på,« siger Flemming Kozok. Og så begyndte han at geare sine investeringer - altså spekulere for lånte penge.

Startkapitalen kom fra et job som opvasker på en lokal restaurant og begyndte hurtigt at yngle. Efter fem år var den første million i hus. Han var da bare 20 år. Herefter kastede Flemming Kozok sig over amerikanske aktier. Det blev dog en brutal entré, hvor han fem måneder senere stod med en sekscifret gæld efter maksimal gearing.

Lykken vendte for Flemming Kozok, og i starten af 2000 havde han igen 32.500 kroner på lommen - da indledte han den mere intensive daytrading.

Tabte 4,3 millioner
Han har på de mest hektiske dage lavet flere hundrede handler. Rekorddagen målt i antal handler ligger på mere end 500. Største indtjening på en enkelt dag er 620.000 kroner. Største tab på én dag er 540.000 kroner, fortæller han. Den laveste ejertid var syv sekunder med en indtægt på 110 dollar i en såkaldt »spread-handel«.

Hans psyke og handelsprofil er efter eget udsagn »som skræddersyet til daytrading-aktiviteten«.

Så på bare de første fire en halv måneder gennemførte Flemming Kozok 11.000 handler og tjente intet mindre end 6,4 millioner kroner.

»Jeg fik muligheden for at eksekvere min tankegang til fulde. Da tankegangen langt overvejende var korrekt, resulterede det i en betydelig indtjening,« siger han.

Men Flemming Kozok blev ramt af en ny nedtur og fik et tab på 4,3 millioner kroner på bare fem uger i løbet af sommeren år 2000. Endnu en gang var han i tovene. Forskellen i modsætning til tidligere var dog, at han denne gang fortsat havde en betydelig kapital i ryggen.

Stort psykisk pres
Vejen fra de resterende 2,1 millioner kroner før skat til de nuværende godt 11 millioner kroner har været lang og hård. Han har arbejdet efter det, mange vil kalde en opslidende strategi.

Han har altid søgt kendskab til så mange selskaber som overhovedet muligt. Ved konstant og intensivt at følge 40 aktielister har han på kort tid kunnet skimme de omkring 1.500 aktier igennem hver dag. Baseret på en række kriterier har han så dagligt udarbejdet lister over tre typer aktier med potentiale til at stige eller falde. Listerne omfattede typisk 20-40 papirer. På www.spekulant.dk/kozok kan man se de knap 40 aktielister.

Mange faktorer har været afgørende for, om Flemming Kozok indgik en handel. Men beslutningen er altid blevet endeligt baseret på udseendet af den aktuelle ordredybde. Et redskab som af Kozok betegnes som »alfa og omega« for den intensive daytrader.

Mange vil sikkert tro, at Flemming Kozok var en glad mand, mens han tjente gode penge.

»Jeg ville aldrig nogensinde gennemgå det igen. Det psykiske pres er simpelthen for hårdt,« siger han.

Herudover er der også en anden mere grundlæggende baggrund for, at han nu stopper, nemlig at han nu har nået sit indtjeningsmål. Kun ca. ti procent af alle daytradere tjener penge. Flemming Kozok er den eneste kendte danske daytrader med succes i denne målestok.