Danskproducerede kontormøbler kan sagtens stå distancen

Fumac er ikke ligefrem det mest kendte brand indenfor kontor-indretning. Den danskfremstillede kontormøbelserie er ganske vist at finde i en lang række kontorindretningsfirmaer, men overordnet står mærket ikke øverst i den almindelige danskers bevidsthed, når talen drejer ind på kontorindretning.

Det har producenten bag Fumac, Hanbjerg Møbelfabrik A/S ved Vinderup, et afslappet forhold til.

Hvis bare de rigtige, kunderne, har kendskab til navnet og kvaliteterne, er det fint, og det synes bestemt at være tilfældet.

Ingen krise

Hanbjerg Møbelfabrik har ikke mærket noget til krisen i kontormøbelbranchen. Tværtimod stiger omsætningen, og indtjeningen skal ligeledes læses i behagelige sorte tal. Forventningerne til de kommende år er også positive, oplyser direktør og ejerleder Tommy Jensen, Hanbjerg Møbelfabrik. Optimismen er dels forankret i en særdeles automatiseret produktion og dels, at vestjyderne i år har introduceret markedet for en helt ny serie, Arki+, som havde premiere på møbelmessen i Bella Center i foråret. Arki+ er en serie bestående af skriveborde, reoler og kabinetter designet af arkitekter Busk+Hertzog, hvor kunderne selv kan sammensætte de ønskede finertyper og farver. Salget af Arki+ er, ifølge Tommy Jensen, gået over al forventning siden introduktionen. Til serien findes også en skranke med navnet Focus.

Fumac har også sendt en helt ny skal-stol tegnet af de samme arkitekter på markedet, og nye sidde/stå borde fuldender samlingen af nyheder fra fabrikken.

Spørger man Tommy Jensen, hvordan det kan være, Fumac har klaret sig så godt i et mildest talt surt marked, dukker der ikke specielt spidsfindige forklaringer frem.

Han anfører pris, fleksibilitet, service og hurtig levering som vigtige parametre.

KæmpelagerMange virksomheder forsøger at finde fleksibiliteten i en modulært opbygget produktion, hvor man med et begrænset antal komponenter kan opnå mange forskellige varianter. I Hanbjerg holder man sig til det modulære inden for hver serie.

Om modulopbyggede koncepter siger Tommy Jensen:

- Problemet med dem er, at man rent designmæssigt er nødt til at kigge bagud. Derfor kommer det nye også i vid udstrækning til at ligne det gamle. Vi vil hellere udvikle fra bunden. Det giver større frihed og fleksibilitet. Den rationelle produktion må vi opnå via automatisering.

Selv om flere og flere møbelleverandører begynder at anvende udenlandske underleverandører, hvis de ikke lægger hele produktionen ud, går Hanbjerg Møbelfabrik den modsatte vej.

- Vi har ingen intentioner om at udflage. Vi vil hellere automatisere os til konkurrencedygtighed, fastslår direktøren.

Produktprogrammet fra Fumac er i øvrigt meget bredt grænsende til det altomfattende indenfor professionel indretning. Der markedsføres møbler til konferencesektoren, til receptioner og til den enkelte kontorarbejdsplads.

Den største del af produktionen afsættes herhjemme. Resten går til eksport. De primære eksportmarkeder er England, Norge og Sverige, men hertil kommer en række andre lande.

Hanbjerg Møbelfabrik blev grundlagt for snart 50 år siden af snedkermester Egon Jensen, der startede med at fremstille hylder med finer til reoler. Siden kom bogkasser og noget så anderledes som sejlbåde ind i billedet. I 1981 indgik fabrikken i et samarbejde med to andre jyske møbelfabrikker. De oprettede salgsselskabet Fumac, en forkortelse for Furniture Makers Corporation, som skulle være et fælles salgsselskab. Egon Jensens søn, Tommy Jensen, kom ind i Hanbjerg Møbelfabrik i 1980erne og har efter faderens død overtaget fabrikken. Produktionen af sejlbåde er solgt fra, og Hanbjerg Møbelfabrik har under Tommy Jensens ledelse koncentreret kræfterne om udvikling, produktion og salg af kontormøbler. Én af de oprindelige samarbejdspartnere bag Fumac er lukket. Den anden, Eghoffs Møbelfabrik i Randers, overtog Hanbjerg Møbelfabrik for fem år siden. Virksomheden beskæftiger 55 medarbejdere. Hanbjerg Møbelfabrik er den producerende virksomhed, mens Fumac fortsat er et rent salgsselskab. Produktionen foregår på to fabrikker, hvor der er i alt 18.000 kvm. under tag. Den ene fabrik er blot tre og et halvt år gammel.