Danskernes pensioner bliver mindre værd

Business overblik: Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Stort set alle danskere sparer op til pension i ATP – det kniber dog med at få opsparingen til at holde trit med inflationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen og velkommen til et overblik over de første nyheder på ugens første dag.

Vi skal se på en ny børsnotering og på investeringer i cannabis, men først en dårlig nyhed om alle danskernes pensionskasse, ATP.

Pensionskæmpen er ikke i stand til at regulere de løbende pensionsudbetalinger, så disse følger med prisudviklingen i samfundet, skriver erhvervsmediet Finans.dk. Dette har den konsekvens, at pensionister mister købekraft, når ATP-udbetalingerne i fremtiden ikke rækker helt så langt i supermarkedet, som de gjorde tidligere.

I alt 5,2 millioner danskere er tvunget til at spare op i ATP. Pensionsudbetalingerne er over de seneste ti år dog kun steget med i alt 5,6 procent, mens inflationen har været dobbelt så høj, 11,4 procent.

Forskellen på de to tal rammer de cirka 1,6 millioner pensionister, som får en del af deres pension fra ATP. Det ser dog værre ud for de millioner af danskere, som endnu ikke har nået pensionsalderen. Deres opsparing i ATP er kun blevet et procentpoint mere værd de seneste ti år.

»Selv om ATP præsterer fantastiske investeringsresultater, rykker den pension, som ikke-pensionerede danskere kan forvente sig, ikke ud af stedet. Det er et af hovedproblemerne i alt dette – i sidste ende drejer debatten sig jo om de pensioner, som danskerne kan forvente at få udbetalt,« siger Jesper Rangvid, professor på CBS, som har beregnet tallene.

1
Ny stor børsnotering

I Berlingskes spalter beretter vi om den første »rigtige« børsnotering på det danske marked i mere end et år. I al hemmelighed har den stort set ukendte Birkerød-virksomhed Reapplix arbejdet intenst på en børsnotering og vil inden for få uger offentliggøre planerne om at blive noteret inden jul, erfarer Berlingske fra flere kilder.

De to investeringsbanker Carnegie og ABG har arbejdet med at finde ud af, hvordan der kan skydes nye penge i selskabet, hvis banebrydende plaster tegner til at kunne sælges i store mængder i USA og Europa. Ifølge kilder er beslutningen om at gå efter en børsnotering nu truffet, og hvis alt går efter planerne, vil den nye aktie blive noteret i København inden for to måneder.

Traditionelt er selskaber, der er på vej på børsen, tilbageholdende med at bekræfte processen, før det officielt er meldt ud.

»Vi er nu ved et tidspunkt, hvor vi skal ind i en kommerciel fase, og hvor vi skal have flere penge i kassen. Vi kigger på flere muligheder, men vi kan godt sige, at en børsnotering er den mest interessante mulighed,« svarer Graeme Brookes, adm. direktør i Reapplix, på spørgsmålet om en snarlig børsnotering.

2
Novo-penge på cannabis-jagt

Ingeniørvirksomheden NNE med Novo Nordisk blandt investorerne har kastet sig over en boomende industri for medicinsk cannabis i Danmark og i udlandet, skriver Børsen.

NNE bygger store fabrikker til medicinalindustrien, og den viden og ekspertise vil selskabet nu også bruge til at bygge store væksthuse og medicinalfabrikker inden for medicinsk cannabis.

»Vi så en masse muligheder, så hvorfor ikke sætte vores kompetencer i spil i en helt ny industri. Det er ikke så tit, at der dukker et nyt forretningsområde op, som rimer på det, vi i forvejen laver,« siger Christian Carlsen, som er forretningschef for cannabis i NNE, til avisen.

Forretningsområdet spås at vokse med raketfart. Danmark er blevet et centralt led i cannabisvirksomhedernes strategier om at indtage det europæiske marked. I en rapport udarbejdet af Cowi anslås det, at det samlede marked i Europa i løbet af bare fem år vil blive 25 gange så stort.

Markedets størrelse i Europa var 286 millioner euro i 2018 og forventes at vokse til 7,2 milliarder euro i 2023.

Ifølge Christian Carlsen vokser det nye forretningsben i ingeniørvirksomheden med samme hastighed som resten af cannabissektoren.

»Hvis man ser på markedets trend for denne industri, kan den blive enormt stor. Og hvis man følger prognoserne, er det et forretningsområde, der for os vokser i takt med de prognoser,« siger Christian Carlsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i pct.

Aktier USA:

S&P 500 +1,1%

NASDAQ +1,3%

DOW JONES +1,2%

Aktier Asien:

NIKKEI - LUKKET

HANG SENG +1,0%

SHANGHAI +1,4%

 

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Fredagens umiddelbare mini-handelsaftale mellem Kina og USA lægger en positiv stemning på markederne i Asien fra morgenstunden. Her blev man enige om, at Kina øger køb af amerikanske landbrugsvarer betydeligt, nogle tiltag omkring beskyttelse af intellektuelle rettigheder, åbne Kinas finanssektor hurtigere og tiltag omkring valutamarkedet. Samlet set positivt fra et investorsynspunkt, fordi det taget noget af risikoen for en markant eskalering af konflikten. Omvendt mangler man fortsat at behandle mange af de svære emner, hvorfor fredagens håndtryk mest ses som et første skridt. Ligesom konflikten hidtil har båret præg af stor usikkerhed, er dette også tilfældet for denne aftale, særligt som vi kommer nærmere den amerikanske valgkamp. Det vil hellere ikke være det eneste område politisk, som er værd at holde øje med i dag, hvor også Brexit og snakken om en mulig aftale vil fortsætte i ugens løb.
  • Vi får den samlede industriproduktion i Euroområdet, som ventes at falde i forhold til sidste år, som har været tendensen siden november. Svagheden har været særligt centreret omkring industrien, hvorfor det også bliver interessant at følge udviklingen i den samlede industriproduktion. Flere tal var i sidste uge en tand mere positive end forventet. Der er tegn på økonomisk stabilisering i Europa, som også var en af de steder hvor industrisvagheden startede, hvorfor vi også ser rimelige muligheder for at det også er her vi skal se stabiliseringen først.
  • På centralbankfronten vil der være en række taler at holde øje med fra både ECB og BoE (Bank of England). Men ikke mindst, så vil fokus begynde at rette sig mod regnskabssæsonen, som for alvor bliver skudt i gang i morgen, hvor flere af de store amerikanske banker aflægger regnskab.