Danskernes kroner går til boligen

Svenskerne er dårlige til at more sig, italienerne er bekymrede for den økonomiske fremtid og danskerne vil helst bruge penge på deres hjem. Forbrugere i 28 europæiske lande har været under lup.

Læs mere
Fold sammen
Halvdelen af forbrugerne i Europas største lande synes at deres økonomier er blevet værre i løbet af 2004 år. I Italien tror blot 21 procent på, at økonomien bliver bedre næste år, mens nordmændene er noget mere positive. 41 procent af dem tror på en forbedring. Danskere er ligeldes optimistiske og 39 procent ser frem til forbedringer i økonomien i 2005.

Tallene kommer fra en survey foretaget i 28 europæiske lande af analysebureauet AC Nielsen. Bureauet vurderer forbrugernes generelle tilfredshed samt deres holdninger til fremtiden og til økonomien.

Hvor skandinaverne ser positivt på fremtiden, er vi ikke dem, der går ud og morer os mest. Det er spaniolerne, der er bedst til det, og hele 60 procent af dem vil gerne bruge endnu penge på at gå ud og more sig endnu mere næste år. Også belgierne, hollænderne og italienerne se frem til at bruge flere penge underholdning uden for hjemmet. Svenskerne derimod vil helst holde sig inden døre. Der vil kun et fåtal bruge flere penge på at gå ud, hvilket placerer dem som det mindst underholdningssøgende folk i Europa.

Danmark markerer sig ved at være det land i Europa, hvor folk helst vil bruge penge på deres hjem, hvadenten det er lejlighedsrenovering eller boligindretning. Til gengæld er vi - sammen med svenskerne og nordmændene - tilsyneladende ret ligeglade med, hvordan vi går klædt. Tøjsalget i de nordiske lande ligger under EU-gennemsnittet, og kun hver 5. svensker ønsker at bruge flere penge på tøj. Både nordmænd, svenskere og danskere kan dog blive enige om, at vi godt vil bruge flere penge på udlandsrejser.

AC Nielsen har også målt, hvad folk bekymrer sig mest for i de omtalte lande og her er det blandt andet økonomien og jobsikkerheden, der ligger højt. Men frygten for terrorangreb optager også sindene primært i Storbrittanien og Italien (henholdsvis 66 %

og 65 %). I de nordiske landene er frygten for terrorisme mindre

tydelig, selv om den er markant højere i Danmark (49 %) end i de andre nordiske landene. Dette skyldes muligvis Danmarks engagement i krigen i Irak.