Danskernes købekraft stiger

Inflationen tog lidt til i juli, men fortsat har Danmark en meget behersket prisudvikling, som sammen med de lavere skatter og den lave rente øger danskernes realløn.

Danskernes købekraft stiger - 1
Læs mere
Fold sammen
Danskernes købekraft er inde i en yderst gunstig udvikling. Lønnen stiger således pænt hurtigere end prisen på tøj, sko, brød, mælk, kød og masser af andre dagligvarer.

Danmarks Statistik oplyste i går, at priserne det seneste år er steget med bare 1,3 procent. Men lønnen vokser for tiden en del mere, helt præcist 3,8 procent om året for arbejdsmarkedet som helhed, hvilket giver en fremgang i reallønnen på flotte 2,5 procent.

»Dertil kommer så,« siger chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank, »at skatterne er sat ned, og renten er meget lav. Så vi er inde i en periode, hvor folks disponible indkomster efter skat stiger med ganske god fart.«

Afgifter og kronekurs
Steen Bocian peger på en række årsager til, at den danske inflation holder sig på et superlavt niveau, både når det ses i et historisk lys, og når det sammenlignes med euro-landene, hvor prisudviklingen næsten er dobbelt så stor som herhjemme.

Afgiften på spiritus, cigaretter og sodavand er sat ned. Det dæmper i sig selv inflationen med 0,3 procentpoint, så vi altså nu har en inflation på 1,3 pct. mod ellers 1,6 procent.

Kronekursen er i en periode steget, fordi euroen er blevet styrket over for dollaren. Det gør importvarer billigere.

Produktiviteten er høj i dansk erhvervsliv, sådan som det normalt ses i begyndelsen af et økonomisk opsving. Det vil sige, at danskerne er mere effektive og varerne kan sælges billigere end ellers.

Endelig er arbejdsmarkedet ikke specielt »stramt«. Der er altså ikke aktuelle problemer med flaskehalse, hverken fagligt eller geografisk, og det holder lønudviklingen i ro.

Prisudviklingen har godt nok sat farten lidt op på det sidste. I juli lå priserne således 1,3 procent højere end året før, og det er mere end måneden før, da de var nede på 1,1 procent. Ved årets begyndelse var den danske inflation så lav som 0,7 procent.

Både Danske Bank og Nordea venter, at Danmark i hele 2004 får en inflation lige omkring det aktuelle niveau, hvilket er det laveste i mere end ti år. I kriseåret 1993 var inflationen også på 1,3 procent.