Danskernes formue i aktiefonde krydser milliard-milepæl

Der var medvind på aktiemarkedet i 2021. Det har sendt formuen i aktiefonde over 500 milliarder, viser tal.

Aktierne havde medvind sidste år, hvor C25-indekset steg 17,2 procent. Det har sendt danskernes formue i aktiefonde over 500 milliarder. (Arkivfoto) Signe Goldmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var medvind på aktiemarkedet sidste år, og det har danskernes aktiefonde nydt særdeles godt af.

Formuen i aktiefonde rettet mod private investorer har nu krydset 500 milliarder kroner, viser nye tal. De kommer fra Finans Danmark, der er brancheorganisation for den finansielle sektor.

En aktiefond er en fond, der typisk ejer en bred vifte af aktier, som investorerne kan købe andele i frem for enkelte aktier. Og det har undersøgelser vist, at danskernes foretrækker, siger investeringschef Kåre Valgreen fra Finans Danmark.

»Det skyldes ikke mindst, at det er nemt at få en fornuftig risikospredning, når der investeres i fonde.«

»Fondene er derfor en vigtig del af mange danskeres opsparing, og det kan aflæses på de store formuer, som fondene forvalter,« siger han i en pressemeddelelse.

Danskernes formue i aktiefonde rettet mod private steg sidste år med 111 milliarder kroner til 501 milliard kroner. Det meste af stigningen – 94 milliarder kroner – kan forklares med afkast på investeringerne.

Derudover har danskerne også selv spyttet flere penge i. Det oplever man hos Nordnet, der mærker en stor stigning i danskernes interesse for at investere.

Sidste år fik børsmægleren 120.000 nye danske kunder. Det betyder, at Nordnet nu har 330.000 kunder i landet. Det svarer til omkring hver 14. voksne dansker.

»Interessen for aktiefondene er mere end fordoblet i 2021. Vi har set en stigning på 122 procent, fortæller Anne Buchardt, landechef i Danmark for Nordnet.«

»Fire ud af fem investeringer, vi ser i fonde, er i indeksfonde. Det er den trend, der er meget stærk hos os.«

»Det er fonde, der følger et givent indeks. De har lave omkostninger, men giver samtidig en god spredning,« siger hun.

Et aktieindeks er en samling af aktier, hvis fælles værdi udtrykkes i en værdi. Det kan for eksempel være C25-indekset, der samler de største danske aktier.

Corona kan ifølge Anne Buchardt have været en katalysator for den stigende interesse for aktier. Men generelt er interessen steget de seneste år.

»I virkeligheden handler det rigtig meget om, at danskerne har været bagud, når det kommer til investeringer.«

»Når der så kommer negative renter i banken og en coronaperiode med mere tid og måske lidt flere penge mellem hænderne, så er man for alvor gået i gang,« siger hun.

/ritzau/