Danskerne vil igen handle med aktier

Private investorer foretog flere end 1,6 aktiehandler i 2014, hvilket er langt flere end i de to foregående år. Det skyldes, at Vestas er tilbage i storform, vurderer investeringsdirektør.

Foto: Erik Refner

Danskerne holder sig ikke længere tilbage med at købe og sælge aktier. I 2014 foretog private investorer nemlig flere end 1,6 millioner aktiehandler. Det er en stigning på 23 procent, hvis man sammenligner med 2013, og på hele 55 procent i forhold til 2012. Det viser en opgørelse fra VP Securities, skriver Jyllands-Posten.

Dansk Aktionærforening betegner den stigende handelsaktivitet som positiv, selvom aktiviteten især skyldes, at private investorer har solgt aktier.

»Nettosalget kan skyldes, at mange er flyttet til investeringsforeninger, men uanset hvad vidner tallene om et stigende engagement blandt danske investorer,« siger Niels Mengel, som er formand for Dansk Aktionærforening, til Jyllands-Posten.

Man mærker også private investorers stigende aktivitet hos børsmægleren Nordnet. Investeringsdirektøren i Nordnet, Per Hansen, siger til avisen, at det har haft stor betydning, at nationalklenodiet Vestas er tilbage i storform.

»Samtidig kan vi se, at investorerne har anbragt over 1 mia. kr. i Novo Nordisk alene,« siger han.

Tom Engsted, som er professor ved Aarhus Universitet, mener dog ikke, at man bør glæde sig over stigningen. Han advarer derimod mod daytrading.

»Man skal have en lang investeringshorisont. Der bliver handlet alt for meget, og det betyder, at investorernes samlede afkast bliver mindre, fordi der er omkostninger hver gang,« siger han til avisen.