Danskerne stormer ud på arbejdsmarkedet

Nye tal fra Danmarks Statistik viser rekordstore stigninger i beskæftigelsen i maj.

Der er nu kommet 61.000 flere lønmodtagere til de seneste fire måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedet er ved at glemme alt om coronavirus.

Nye tal viser således en bragende fremgang i beskæftigelsen i Danmark efter over et år med pandemi og nedlukninger.

Antallet af lønmodtagere steg med 35.000 fra april til maj i år. Det er den hidtil største månedlige stigning, men også det hidtil højeste antal lønmodtagere siden statistikkens start i 2008. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Der er nu kommet 61.000 flere lønmodtagere til de seneste fire måneder.

»Det er helt utrolige tal, vi ser på arbejdsmarkedet for tiden. Fire måneder i træk med stigende beskæftigelse understreger styrken af det danske arbejdsmarked. Hjælpepakkerne har i den grad været i stand til at holde hånden under nedlukningen, og på den anden side af genåbningen stod danskerne klar med pengepungen fremme, hvilket har muliggjort den eksplosive genstart, hvor vi allerede nu er kommet tilbage på niveauet fra før corona,« siger Asbjørn Klein, senioranalytiker i Nykredit.

Jeppe Juul Borre, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er enig i, at det er utrolige tal.

»Det her er en helt vanvittig beskæftigelsesstigning uden fortilfælde. Og det betyder samtidig, at beskæftigelsen nu er rekordhøj i Danmark. Med raketfart er dansk økonomi skudt afsted væk fra coronakrisen. Det er vildt, at vi lidt mindre end et år efter coronakrisens udbrud kan konstatere en ny rekordhøj beskæftigelse. Genåbning, feriepenge og en underliggende solid økonomi skaber fremgangen,« siger han.

Den øgede beskæftigelse er især at få øje på i hotel- og restaurationsbranchen og i kulturlivet, som har været hårdt ramt af nedlukninger under coronakrisen. Selvom flere lønmodtagere er kommet til, er det dog fortsat et stykke fra niveauet i februar 2020, inden Danmark lukkede ned.

For i hotel- og restaurationsbranchen er der 18,5 procent færre lønmodtagere sammenlignet med februar 2020, og i kulturlivet er det knap 13 procent.

Mangel på arbejdskraft

I begyndelsen af coronakrisen dykkede beskæftigelsen med 77.000 personer, men er siden gået frem i ti ud af 12 måneder med knap 99.000. Dermed er beskæftigelsen nu mere end 21.000 højere sammenlignet med antallet før krisen. Med dagens tal er der 2.822.000 lønmodtagere i Danmark, mens det inden krisen var 2.801.000.

»Den højere aktivitet i dansk økonomi betyder, at flere virksomheder begynder at melde om mangel på arbejdskraft. I den seneste opgørelse oplever mere end hver tredje byggevirksomhed mangel på arbejdskraft. Det var nede på hver tiende sidste sommer. Også i servicevirksomhederne er manglen på arbejdskraft mærkbart tiltaget, hvor hver fjerde virksomheder beretter om mangel på arbejdskraft. Sidste sommer var det omtrent hver tyvende,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, og fortsætter:

»Den tiltagende mangel på arbejdskraft skal ses i lyset af en markant ketchupeffekt i forbindelse med genåbningen af restauranter og cafeer kombineret med, at potentielle medarbejdere også er attraktiv arbejdskraft som podere og lignende i forbindelse med coronapandemien. Som pandemien aftager, og vaccinerne ruller ud, mindskes behovet for podere dog, hvilket vil lette presset og skabe ny ledig arbejdskraft,« siger han.

En del af det store comeback på arbejdsmarkedet har været trukket af den offentlige beskæftigelse, og der mangler derfor også fortsat 4.000 lønmodtagere, før den private beskæftigelse er helt tilbage.

»Den imponerende test- og vaccinationskapacitet, der meget hurtigt er blevet opbygget i Danmark, har helt naturligt betydet en stor stigning i den offentlige beskæftigelse på ganske kort tid. Men det er vigtigt, at den offentlige beskæftigelse falder tilbage nu. Mens vi har fået bedre styr på smitten, er økonomien mange steder kommet i høje omdrejninger igen, og de private virksomheder melder om høj og stigende mangel på arbejdskraft,« siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).