Danskerne skifter job med rekordfart

Svingdør. Danske virksomheder skifter ud i staben som aldrig før. Alene sidste år var flere end hver fjerde medarbejder ny, mens næsten lige så mange sagde farvel i samme periode.

Der er fuld tryk på både velkomst- og afskedsreceptioner rundt om i det danske erhvervsliv.

Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser nemlig, at danske ansatte skifter arbejdsplads i et uhørt højt tempo.

Således var sidste år flere end hvert fjerde ansigt i danske virksomheder nyt, mens lige så mange havde søgt nye græsgange i samme periode.

Grunden til danskernes jobshopping kan ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jesper Due tilskrives det fleksible danske arbejdsmarked.

- Herhjemme har vi et af de mest mobile arbejdsmarkeder i Europa, hvor det både er nemt for arbejdergiverne at hyre og skille sig af med folk samtidig med, at de ansatte har gode vilkår for at skifte job, hvis de er utilfredse eller får et godt tilbud, siger han.

Især byggebranchen er et af de steder, hvor der for alvor er gang i svingdøren, da de unge hopper rundt mellem de forskellige job i deres søgen efter højere løn, mens de ældre skifter branchen ud med andre knap så fysisk krævende stillinger.

Chefkonsulent i DA Erik Simonsen er positivt indstillet over for danskernes store jobmobilitet, og han understreger, at det fleksible arbejdsmarked er en stor gevinst for virksomhederne.

- Det fleksible jobmarked medfører, at danske firmaer ikke er bange for at satse på nye tiltag og udvide staben. For det er nemt at hyre og ligeså nemt at skille sig af med dem igen, hvis satsningen slår fejl, påpeger han.

DA's undersøgelser viser desuden, at arbejdere hyppigere skifter job i forhold til funktionærer, der ofte er mere loyale over for deres arbejdsplads.