Danskerne siger nej til at eftergive grækernes gæld

Mens EU og Grækenland forhandler i 12. time, siger et stort flertal af danskerne nej til at eftergive Grækenland dets gæld.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Det viser en meningsmåling, som Tænketanken Europa har offentliggjort i dag fredag. Målingen er udarbejdet af YuoGov.

Kun 18 procent af danskerne støtter, at Grækenlands gæld eftergives i "meget høj grad, "høj grad" eller "nogen grad". Hver fjerde vil være med til at eftergive gælden "i mindre grad", og 14 procent svarer ved ikke.

43 procent afviser helt enhver form for gældseftergivelse til landet.

Det er først og fremmest borgerlige vælgere, der tager skarp afstand fra at eftergive gælden. Over halvdelen af dem, der vil stemme på Dansk Folkepart, De konservative eller Liberal Alliance, siger helt nej, og det samme gælder for næsten hver anden vælger hos Venstre.

Modstanden mod at eftergive gæld er mindst hos vælgere, der vil stemme radikalt eller Enhedslisten. Men heller ikke her er der flertal for andet end en mindre gældseftergivelse.

Næsten hele den græske statsgæld skyldes i dag til offentlige kreditorer, først og fremmest til eurolandene og ECB. Danmark har ikke noget større tilgodehavende hos ECB, og dermed heller ikke noget vi kan eftergive. Den samlede græske statsgæld udgør omkring 175 procent af landets bruttonationalprodukt.