Danskerne sætter formuer i banken mens privatforbruget når nye højder

Ikke kun forbruget stiger hastigt i år. Det gør opsparingen også, for danskerne bruger kun 90 pct. af det, de tjener. Mange vælger at bruge regeringens skattelettelser til at spare op til alderdommen.

Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Selvom det private forbrug i øjeblikket er inde i den mest eksplosive vækst i ti år, er danskerne økonomisk snusfornuftige og sparer formuer op.

Salget af rejser, fladskærme, bærbare computere og andre forbrugsvarer slår alle rekorder, og alene salget af nye biler til private husholdninger ligger i årets første 11 måneder hele 33 pct. højere end i samme periode året før. Og den samlede vækst i forbruget vil i år stige med næsten 4,0 procent, viser nye tal fra Jyske Bank

Men indkomsterne efter skat vokser endnu mere, og mens danskerne for bare ti år siden brugte mere end de tjente, er situationen i dag den, at vi kun bruger omkring 90 pct. af vores indkomst efter skat, siger økonomisk overvismand og professor i nationaløkonomi ved Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen.

»De resterende ti procent spares op. Et mål med de mange skattereformer, der er gennemført siden 1987, har netop også været at øge opsparingen, og derfor er dansk økonomi i disse år inde i ret smult vande,« siger Peter Birch Sørensen.

Den stigende sparelyst kan mærkes hos bankerne, som oplever en glubende appetit på at skyde penge ind på pensioner.

»Vi ser en markant øget interesse for pension og dermed skattefradrag i årets sidste måneder. Årets indbetalinger ser ud til at blive markant bedre end sidste år,« siger Henrik Linde, afdelingsdirektør i Danske Bank.

Fra Nordea Bank lyder en tilsvarende melding:

»Der kan godt komme en vækst i indbetalingerne på kapital- og ratepensioner på 20 pct. i år,« siger Thune Søndergaard, der leder Nordeas afdeling for Pension og Investering.

Nordea har 485.000 private pensionskonti, som folk sparer op på ved siden af eventuelle arbejdsgiverbetalte ordninger.

Når interessen for at spare op til alderdommen i år er særlig stor, hænger det sammen med gode takter på aktiemarkedet, regeringens suspension af det tvungne specialbidrag, lavere skatter og højere lønninger.

Også Jyske Bank venter en tocifret vækst i indbetalingerne i år.

Selvom regeringen netop har lettet skatten for at få gang i forbruget, ser finansminister Thor Pedersen (V) intet problem i, at mange penge spares op.

»Vi giver bare folk en valgmulighed. De må selv om, hvad de vil. De er gode samfundsborgere, uanset, om de forbruger eller sparer op. Men det er en bundsolid offentlig økonomi, der sætter os i stand til at øge forbruget i en tid, hvor den internationale økonomi er meget svag,« siger Thor Pedersen.