Danskerne holder fast i industriferien

De fleste danskere ønsker stadig at holde ferie i de sidste tre uger af juli - som tidligere var den traditionelle industriferie.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I charterbranchen er man ikke i tvivl om at juli er feriemåneden.

- Industriferien findes jo ikke mere. Men den absolutte højsæson for os er stadig juli, siger salgschef i Startour Stig Elling.

Han skønner, at cirka 230.000 danskere vil tage på charterferie i juni, juli og august i år. Og to tredjedele af turene ligger i juli.

- Sommerferien er måske blevet spredt lidt mere ud end tidligere. Blandt andet på grund af den forlængede skoleferie ind i august, siger han.

Tal fra danmarks Statistik bekræfter også, at industriferien holder ved. I 2004 hold 43 procent af landets beskæftigede ferie i de sidste 3 uger af juli.

Danmarks største vikarbureau Adecco, har også deres storhedstid i juli måned.

- Juli er vores absolutte højsæson. Mange medarbejdere ønsker at holde ferie på det tidspunkt, men virksomhederne kan ikke bare lukke. Det giver stor travlhed i vores forretning, siger marketingschef Nikolaj Henum.

Middelfart-virksomheden Dinex med over 600 ansatte, som fremstiller udstødningssystemer til store dieselkøretøjer, er en af de mange danske virksomheder, der har opgivet at holde lukket i industriferien.

- Vi har prøvet at holde en egentlig industriferie de sidste mange år. Men det er aldrig rigtig lykkedes. Det er altid endt med, at vi på grund af en pukkel var nødt til at kalde 10-15 mand på arbejde. Så i år har vi opgivet tanken om at holde helt lukket, siger produktionsleder Allan Rix.

Det er simpelthen ikke realistisk at holde totalt lukket for større virksomheder.

- Vi ville egentlig gerne holde helt lukket i tre uger. Ferien skal jo holdes og det ville være rart, hvis det var overstået på tre uger. Og mange vil jo også helst holde ferie der. I år kører vi med nedsat kraft i de sidste to uger af juli og den første uge af august. Vi har rykket ferien ind i august blandt andet fordi den danske skoleferie er rykket ind i år, siger Allan Rix, der selv er blandt dem der må arbejde i industriferien i år.

Danske virksomheder må holde deres industriferie, når de har lyst. Ligemeget om det er en lukning eller en nedtrapning. Og den er meget præget af skoleferien. I år begynder skoleferien den sidste lørdag i juni og kører længere ind i august. Det har ført til større spredning af, hvornår ferien holdes.

- Vi har tidligere spurgt vores medlemmer om de ønskede at flytte ferien ind i august. Og 40 procent sagde ja. Det er helt tydeligt at færre og færre virksomheder holder helt lukket. Og at ferien holdes på flere forskellige tidspunkter, siger cheføkonom Jens Brendstrup fra erhvervs-organisationen HTSI.

Kilde: Idag - Industriens Dagblad