Danskere vil revolutionere chip-teknologi

Ambitioner. Efter fem års udviklingsarbejde er den danske teknologivirksomhed RFIDsec på trapperne med en RFID-chip, som skal gøre virksomheden til en milliardforretning.

Årsresultatet på 10.000 kr. afslører, at teknologivirksomheden RFIDsec ikke er blevet en stor forretning endnu. Egenkapitalen på 20 mio. kr. vidner dog om, at der i virksomheden ligger kapital til at vokse.

Den danske teknologivirksomhed med adresse i IT-Væksthuset har i fem år udviklet på en såkaldt RFID-chip, der ifølge ledelsen har potentiale til at gøre virksomheden til en ny Nokia.

RFID er en slags moderne stregkode i form af en mikrochip. Den kan kommunikere trådløst, bruger ikke batterier, og den mikroskopisk lille chip kan indføres i alt fra tøj og sko til fødevare-emballage og medicin.

RFID-teknologi er dog ikke et ukendt fænomen i det teknologiske univers, men der findes nogle barrierer, som bremser udbredelsen af chippen. Det er de barrierer, som den danske virksomhed i fem år har arbejdet på at fjerne. Når det sker, er anvendelsesmulighederne næsten uendelige, vurderer ledelsen.

- RFID teknologien har i dag ikke indbygget sikkerhed, og det sætter sine begrænsninger. Eksempelvis kan en chip spores, hvilket er en god ting for producenten helt frem til, når slutbrugeren køber produktet. Men det er ikke hensigtsmæssigt, at chippen kan spores ude hos forbrugeren - det krænker privatlivets fred, forklarer direktør Henrik Granau.

Det er selve hjernen i RFID-chippen, som den danske virksomhed har arbejdet med i over fem år.

Den adskiller sig fra resten af markedet på tre måder. For det første kan det lade sig gøre at slukke for chippen, når den ender ude hos forbrugeren og dermed ikke krænker privatlivet. For det andet er den krypteret på en sådan måde, at den ikke kan kopieres, hvilket er brugbart for mærkeproducenter, der ønsker at sikre sig mod piratkopier. For det tredje kan man opdele adgangen til chippen. Det vil sige, at den information, som er tilgængelig for producenten, ikke nødvendigvis er tilgængelig for leverandøren eller forbrugeren.

Fortid i itRFIDsec er stiftet i 2005 og har en ejerkreds bestående af stifterne samt tre eksterne investorer, der blandt andre tæller Primo Plast-grundlæggeren, fabrikant Fleming Grunnet, som ejer investeringsselskabet Genua A/S og er aktiv i Jysk-Fynsk Kapitalanlæg A/S. Idémanden til chippen er iværksætter Stephan Engberg.

Direktør Henrik Granau har en fortid som blandt andet IT-direktør i Værdipapircentralen og som adm. direktør for Hitachi Data Systems i Danmark og Norge. Han vurderer, at RFIDsec om to til tre år har en omsætning i milliardklassen.

Store partnereDet kræver dog partnerskaber. Henrik Granau er derfor i gang med at forhandle med potentielle partnere.

- Den slags teknologi vi udvikler, skal sælges til meget store kunder, og det er ikke realistisk at tro, at vi som en lille, nystartet virksomhed kan løfte den opgave. Derfor skal vi indgå partnerskaber med virksomheder, der har en volumen til at løfte salgsopgaven, forklarer Henrik Granau.

RFIDchippen er netop ved at blive produceret i Sydkorea. Ledelsen regner med, at RFIDchippen vil ramme salgskanalerne i løbet af 2008.Regnskab:

2005/2006 - 14 mdr.

Bruttofortjeneste: 12.219

Årets resultat: 10.698

Egenkapital: 20.487.844

Ansatte: 10