Danskere bag nyt sprogprogram

Tre danskere bag nyudviklet oversætterprogram, som med brugernes hjælp udvikler sig og kan klare både dokumenter, regneark og netsider.

Et danskudviklet oversætterprogram forsøger nu at klemme sig ind mellem de store ved netop at satse på de små, skandinaviske sprog.

Bag programmet Life Translator står tre danskere, som har slået deres enmandsfirmaer sammen og er rykket ind i Herlev. Baggrunden for at gå i gang var ganske enkel:

»De produkter, der fandtes, var bare ikke gode,« fortæller Gert Harms, der efter at have solgte sådanne oversættelsesprogrammer fik ideen.

Life Translator kan i øjeblikket klare oversættelser mellem dansk og engelsk, tysk og svensk i begge retninger. Man kan selv taste en tekst ind, eller man kan hente et Word-dokument, et Excel-regneark eller sågar en hel Internet-side ind i programmet online. Efter et klik på en knap foreligger oversættelsen små ti sekunder senere i ruden nedenunder - netsiden vil bevare originalens layout.

De tre ejere af Alloware - Gert Harms, Paw Kølle og Henrik Larsen - har selv bygget hele ordbasen op, som ikke blot rummer enkelte opslagsord men også udtryk og hele sætninger. Brugerne - i øjeblikket er omkring 1.500 i Skandinavien - kan selv med et par klik føje nye ord og oversættelser til, og så kan Life Translator noget, som ingen andre kan: Med et klik sendes disse nye ord og sætninger til Allowares centrale database, hvorfra Life Translator samtidig får sin ordbog opdateret.Internet rummer - også - en række tilbud om gratis, automatisk oversættelse af egne tekster eller hele netsider. Men servicen gælder »kun« til og fra hovedsprogene. Her mener Gert Harms, at Life Translator kan gøre en forskel.

»Dette er kun muligt, fordi vi tror på ideen, som har været fire år undervejs. Men det er vigtigt at betragte programmet som et værktøj, der aldrig kan erstatte en professionel translatør. Der findes ikke programmer, hvor man kan lægge en tekst ind, og så kommer den fuldstændigt korrekt ud på et andet sprog. Den dag, vi har sådan et program, vil det ikke koste de 3.000 kroner men snarere 40.000,« siger han.